Seagate: SSD няма да застрашат HDD поне 15 години

Твърдите дискове засега не изглеждат застрашени от SSD-тата (снимка: Seagate)

Съществуващото предимство на класическите твърди дискове (HDD) пред полупроводниковите дискове (SSD) по отношение стойността на терабайт данни ще се запази поне през следващите 15 години, заявиха представители на Seagate по време на конференцията Seagate’s Analyst Day.

Анализатор от Wells Fargo коментира, че Seagate ще може да увеличи допълнително плътността на данните, записани на диска, за да запази съществуващата разлика в цената на единица съхранявани данни по отношение на SSD устройствата. Seagate също така планира да въведе HDD устройства с двe независими магнитни глави (MACH.2), за да повиши скоростта на входно-изходните операции.

Някои технологични анализатори твърдят, че масовият преход от твърди към полупроводникови дискове ще започне от момента, в който разликата в разходите за терабайт данни намалее до 5 пъти или по-малко. Ако производителите на HDD съумеят да увеличават количеството информация, записвана на една магнитна плоча, индикаторът $/TB ще продължи да намалява.

За да увеличи плътността, Seagate разчита на технологията HAMR, при която магнитната повърхност се нагрява до температури от 100 до 400 и повече градуса по Целзий.  Тя ще позволи ежегодно да се увеличава плътността на данните с около 20% до 2034 г.

Seagate вярва, че ще бъде в крак с доста бързия напредък на SSD дисковете, намалявайки съотношението $/TB със същата скорост.

Очаква се скоро да станат масови QLC SSD дисковете с 4 бита на клетка. Индустрията също така увеличава броя на слоевете 3D NAND памет, като вече овладява 96-слойната NAND технология и планира преход към 128 слоя. Разглежда се също възможността за използване на PLC (5 бита на клетка) технология.

Коментари по темата: „Seagate: SSD няма да застрашат HDD поне 15 години”

добавете коментар...

  1. До Той

    Огромен процент от HDD дисковете на Seagate са за Data центровете на Microsoft, Google, Oracle, Facebook и т.н. “облаци”. Когато за тях стане по-изгодно вместо RAID масиви от HDD да купуват SSD, тогава ще стане промяната. До тогова има още много време, така, че не ги мисли Seagate.

  2. Той

    Seagate може и да фалира с такива грешни прогнози. На средностатистическия потребител му е през шнура за HAMR и за HDD-тата.

Коментар