Елитът на роботизираната хирургия се събра в София

Уникално изложение на високотехнологично медицинско оборудване от водещи световни производители съпътства конгреса в София (снимка: SERGS 2019)

Европейски конгрес по роботизирана хирургия стартира днес у нас. България за първи път е домакин на медицински форум от толкова висок ранг, с участието на над 350 специалисти и студенти от цял свят.

По време на SERGS 2019 ще се състои първото у нас излъчване на живо на две операции в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана интервенция, извършена от екипa на проф. д-р Григор Горчев от Медицински университет – Плевен, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технология от екипа на доц. д-р Добромир Димитров от МУ-Плевен.

снимка: SERGS 2019

Уникално изложение на високотехнологично медицинско оборудване от водещи световни производители съпътства конгреса. Изложителите показват роботизирани системи, симулатори за обучение и хирургични апарати в аудиториите на СУ „Св. Климент Охридски” от 26 до 28 септември.

Конгресът се провежда под мотото „Отвъд границите”, което е послание за „прескачане на границите” на стандартното мислене, на класическата медицина и конвенционалната хирургия.

Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи от САЩ и Европа, а за първи път в европейския форум по роботика ще вземе участие и т.нар. Световен отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната асоциация по лапароендоскопска хирургия.

снимка: SERGS 2019

„Българската медицина заслужава повече такива форуми и водещо място на картата на световната хирургия и ние няма да се уморим да работим в тази посока”, сподели проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен и член на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия.

МУ-Плевен спечели домакинството на SERGS 2019 преди четири години в Париж след сложна конкурсна процедура. Проф. Славчо Томов е председател на научния комитет на форума, а проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен, е президент на конгреса в България.

Коментар