Praat – мощен инструмент за анализ и синтезиране на говор

Praat дава възможност за различни анализи на речта, както и за изучаване на трептенето и прекъсването на гласа (екранна снимка: Praat)

Praat е внимателно създаден софтуер, насочен към потребители, които искат да анализират, синтезират и манипулират говор. Освен това с този инструмент можете да генерирате висококачествени изображения, които да експортирате и поставите в научни трудове или лични научни изследвания.

Интерфейсът на приложението се ъстои се от два основни прозореца, единият от които ви позволява да управлявате самия проект, а другият съхранява изображението, което създавате след обработка на аудиото.

Praat ви дава възможност да извършвате различни анализи на речта, както и да изучавате трептенето и прекъсването на гласа. Софтуерът предполага познание за това как изглежда звуковата вълна и как може да се обработва, като същевременно предоставя богата и сложна документация, която можете да ползвате с образователна цел.

Спектрограма, свързана със зареден аудио файл, се показва в редактора и от там можете да получите достъп до инструментите, необходими за извършване на различните анализи. Що се отнася до интерфейса, Praat не е направен да изглежда добре, а да функционира правилно и да дава точни резултати.

Приложението работи само с аудио файлове и предлага средства за преобразуване в различни формати и подобряване на техните характеристики. С него е възможно да експортирате аудио файл във WAV, AIFF, AIFC, NIST или FLAC формат, както и в необработен 16-, 24- или 32-битов суров файл.

Отделно от това, можете да преобразувате песен в моно или стерео, да извлечете всичките й канали или само един и да я пресъздадете отново с различна честота.

В заключение може да се каже, че ако сте запознати с техническите подробности от анализа на говор и искате да го изучите задълбочено, то Praat е повече от подходящ инструмент за тази цел.

Официална страница: Praat

Коментар