Софтуерът формира 80% от разходите за изкуствен интелект

Разходите за изкуствен интелект ще превишат 156 млр. долара тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на решения за изкуствен интелект ще продължи да следва тенденция на растеж, въпреки пандемията и трудната икономическа ситуация, сочи анализ на IDC за трите основни AI сегмента – софтуер, хардуер и различни услуги.

Тази година общите разходи в сферата на изкуствения интелект ще достигнат 156,5 млрд. долара, прогнозира IDC. Ако тези очаквания сe сбъднат, AI индустрията ще отбележи ръст от 12,3% спрямо 2019 г.

Най-големият сегмент на изкуствения интелект е софтуерът, на който тази година ще се паднат приблизително 80% от общите AI разходи, или около 124,7 милиарда долара.

На второ място по разходите са различните AI услуги – техният дял се оценява 18,4 милиарда долара през 2020 г. И накрая, още 13,4 милиарда долара ще бъдат похарчени за хардуер, включително сървъри и системи за съхранение.

През следващите години глобалният пазар за изкуствен интелект се очаква непрекъснато да расте. Показателят за средногодишен ръст CAGR има прогнозна стойност 17,1%, в резултат на което през 2024 г. AI индустрията ще надхвърли 300 милиарда долара.

Според IDC, като цяло тази година темпът на растеж на пазара за изкуствен интелект ще намалее леко, поради коронавируса, но в бъдеще отрицателният ефект от пандемията ще отшуми.

Коментар