Samsung изнася производството на РС от Китай във Виетнам

Samsung затваря китайски завод за компютри и пренася производството във Виетнам
(снимка: Samsung)

Корейският гигант Samsung Electronics постепенно прекратява производството на персонални компютри в Китай и го премества във Виетнам, за да намали разходите и да запази конкурентоспособността на РС бизнеса си.

Този месец Samsung ще затвори фабриката си в китайския град Сучжоу, съобщи агенция Nikkei. Част от предприятието ще бъде преобразувано в изследователски център. В края на юли Samsung е уведомила персонала за спиране на завода и предстоящите съкращения.

Южнокорейската компания премества производството на компютри в съществуващия си завод във Виетнам. Говорител на Samsung пояснява, че решението за закриване на китайския завод е взето по икономически причини.

Samsung Electronics Suzhou Computer – фирмата, която управлява производството на компютри в Китай, е създадена през 2002 г. Нейните PC продукти се продават предимно на пазарите в Южна Корея, Северна Америка и Китай. Според корейски медийни, в своя пик предприятието в Сучжоу е имало около 6,5 хиляди души персонал, но в момента броят им е 1700.

Nikkei свързва затварянето на китайския завод на Samsung със спада в компютърната индустрия. Според Gartner, през 2019 г. глобалните доставки на персонални компютри са намалели с 0,6%, до 261,23 милиона броя. Анализаторите дават на Samsung няколко процента пазарен дял, което я поставя извън най-големите доставчици.

По-рано Samsung изтегли от Китай и производството си на смартфони. Компанията имаше там три фабрики за сглобяване на смартфони, но до края на 2019 г. всички те бяха затворени. Сглобяването на телефони с корейската марка бе преместено във Виетнам или възложено на външни производители.

Коментари по темата: „Samsung изнася производството на РС от Китай във Виетнам”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Къде го сега безродника да им тегли една теория на тия гадни виетнамци дето взеха хляба на китайците. Да им обясни международното положение и свободния пазар и колко са напред китайците и колко са изостанали американците.

    И да видим дали няма да гледаме виетнамци как под строй отиват да работят при напредналите в Китай.

Коментар