Три фактора ще раздвижат сървърния пазар

Доставките на сървъри постепенно се възстановяват, сочи анализ на Digitimes Research (снимка: CCO Public Domain)

Световният пазар на сървъри показва слаба динамика през настоящата година, което, според експертите от Digitimes Research, се дължи на високите нива на складови запаси при клиентите. Ситуацията обаче постепенно се нормализира и през 2020 г. анализаторите очакват търсенето на сървъри да се възстанови и доставките да нараснат с около 5%.

Експертите посочват три основни фактора, които ще осигурят подем на пазара на сървъри в периода от 2019 г. до 2024 г. Това са дигиталната трансформация в предприятията, внедряването на системи с изкуствен интелект и желанието на операторите на центрове за данни да насърчават хибридните облачни системи.

Освен това допълнителен тласък на пазара на сървъри ще даде ръстът в обема на предаваните данни в мрежите от пето поколение – 5G, прогнозират анализаторите от тайванската компания.

Digitimes Research очаква през следващите пет години глобалните доставки на сървъри да нарастват средно с 6,5% годишно. В същото време водещи ИТ корпорации, като Microsoft, Amazon Web Services (AWS), Google и Facebook, ще продължат да отварят нови центрове за данни, разчитайки на по-нататъшно увеличаване на търсенето на техните услуги.

По-рано анализаторите на TrendForce прогнозираха, че поради ниските показатели през първата половина на годината, доставките на сървърно оборудване в края на 2019 г. няма да надхвърлят нивото от миналата година.

Най-големият производител на сървъри ще остане Dell EMC, който ще заеме 16,3% от общите доставки. В топ 5 на сървърните доставчици ще се включат още HPE, Inspur, Lenovo и Huawei.

Коментар