САЩ готови да финансират европейски конкуренти на Huawei

Huawei продава 28% от телекомуникационното оборудване в света (снимка: Huawei)

Съединените щати вече призоваха своите съюзници да не използват оборудване на Huawei в мрежите от пето поколение (5G), обосновавайки със загриженост за сигурността. Но различните лостове на влияние засега не могат да убедят съюзниците да се откажат от оборудването на китайската компания – това отчасти се дължи на липсата на сериозна алтернатива.

Според публикация на Файненшъл таймс, сега САЩ търсят начини да финансират европейските конкуренти на Huawei, опасявайки се, че китайската компания ще стане опасно доминираща в глобалната надпревара за 5G мрежи.

Предполага се, че средствата, отпуснати на компании като Nokia и Ericsson, ще им позволят да се конкурират с най-големия в света производител на телекомуникационно оборудване и да предлагат на потенциалните клиенти същите атрактивни условия като Huawei.

Източникът цитира висш държавен служител, който казва: „Ние се отказахме от превъзходството си в производството на телекомуникационно оборудване преди десетилетия и сега осъзнаваме, че това може да не е най-добрият избор от гледна точка на националната сигурност. Почти всеки отдел и агенция отчаяно търсят начини да се върнат в играта”.

„Ако не го направим, Huawei скоро ще се превърне в единствената опция за тези, които искат да разгърнат 5G мрежи”, добавя източникът от администрацията на САЩ.

Понастоящем в САЩ няма компания, която да разработва и произвежда оборудване за 5G мрежи. Опитът да се привлекат компании като Oracle и Cisco в тази насока се провалиха, тъй като и двете отхвърлиха офертата, обяснявайки, че реализацията ще бъде твърде скъпа и твърде дълга.

Според изследователската компания Dell’Oro, Huawei продава 28% от телекомуникационното оборудване в света. Европейските компании Nokia и Ericsson са най-близките му конкуренти.

Коментари по темата: „САЩ готови да финансират европейски конкуренти на Huawei”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Почти всеки отдел и агенция
    отчаяно търсят начини
    да се върнат в играта”.

Коментар