Германия позволи на Huawei да участва в търговете за 5G

Huawei вече може да разгръща своите 5G технологии и в Германия (снимка: Huawei)

Германия възстанови правото на Huawei да участва в търгове, свързани с мрежите от пето поколение (5G), след като по-рано се съобразяваше със САЩ, които настояваха пред съюзниците си, че оборудването на китайската компания е опасно за националната сигурност.

Според публикация на NPR, властите в Германия са разрешили използването на 5G оборудване на Huawei, докато в същото време се разработва концепция за национална сигурност, която ще важи за цялата индустрия, а не само за една компания.

На конференция в Берлин канцлерът Ангела Меркел заяви: „Нашият подход не е само да изключим една компания или един участник, а по-скоро имаме изисквания към всички доставчици на тази 5G технология”.

Според Ян Биндиг, експерт по сигурността на данните и директор на Bindig Media в Лайпциг, в Германия вече има много експерти, които могат да анализират софтуера за телекомуникационно оборудване, използван в 5G мрежи.

„Но никога не знаете какво ще се случи в бъдеще”, казва той. „Всяка технология е базирана на софтуер. Например, ако излезе актуализация, тогава тя може да промени цялата концепция”.

Разбира се, Huawei отхвърля всички твърдения на САЩ за шпионаж. Освен това, за да спечели доверието на германското правителство, компанията откри специална лаборатория в Бон, където служителите по сигурността могат да проверят оборудването й.

Както отбеляза представителят на Huawei в Германия Патрик Бергер, „идеята на тази лаборатория е отговорният орган за сигурността на информацията в Германия, както и други заинтересовани страни, като независими одитори или наши клиенти, да дойдат в тази лаборатория, и, например, да проверят нашите изходни кодове и да видят, че те не съдържат злонамерени неща”.

Въпреки факта, че единната система за сигурност на 5G мрежите в Германия все още се разработва, подозренията срещу Huawei са премахнати. И това очевидно няма да остане незабелязано в други страни, които също по указание на САЩ отказаха да сътрудничат на китайците.

Коментар