Специална камера помага в лова на питони

Когато пораснат, питоните стават неудобни за отглеждане в домашни условия (снимка: CCO Public Domain)

Популярността на тъмния тигров питон в САЩ като домашен любимец се превърна в проблем. Когато змията стане твърде голяма и неудобна за отглеждане, стопаните й често я пускат на свобода в природата.

В щата Флорида много питони, освободени от бившите им собственици, обитават националния парк Евърглейдс, където условията на живот са благоприятни за тях. Но хранейки се с птици от редки и застрашени видове, както и с дребни бозайници, питоните заплашват да нарушат баланса в екосистемата на националния парк.

Държавата е принудена да финансира изтребването на питоните, но разходите за тази дейност вече достигат 1 милион долара. Проблемът се усложнява от факта, че питонът не е лесно да бъде намерен в блатистите райони, поради камуфлажния си цвят.

Топлинните устройства също са безсилни, тъй като змията е хладнокръвна и приема околната температура. Но изследователи от Университета в Централна Флорида и компанията Imec са решени да помогнат на ловците. Те са разработили специална камера, която използва LED подсветка и открива питона чрез отражение.

Изследователите планират да монтират камерата на дрон, който ще търси питони и ще насочва ловци към тях, съобщи CBS. Прогнозната цена на устройството е 2000-3000 долара. Ако тестовете са успешни, камерите ще бъдат готови за редовно използване от ловците до пролетта на 2020 г.

Коментар