Експериментална камера произвежда „живи“ хартиени снимки

KineCAM е разработка на студенти от Курса по инженерни интерактивни технологии на проф. Стефани Мюлер в Масачузетския технологичен институт
(снимка: MIT)

Екип от Масачузетския технологичен институт е създал фотокамера, която може моментално да отпечатва кинеграми. Иновативното устройството е наречено KineCAM.

Изобретени в края на 1800 г., кинеграмите са проста форма на анимация, която предхожда първите анимационни филми. Това са онези бляскави образи, които висят по стените в къщите на баби и дядовци и изглеждат сякаш мърдат, когато се преместваме спрямо тях – симпатична брюнетка намига, пеперуда каца на цвете или светец благославя с ръка.

В традиционната кинеграма създателят започва с три (или повече) последователно заснети фотографски отпечатъка на обект, извършващ определено действие. След това всяка снимка се нарязва хоризонтално на множество ленти. Лентите от всички снимки впоследствие се комбинират една върху друга, за да образуват едно дълго съставно изображение, редуващо трите снимки отгоре надолу. Отгоре се поставя поставя лист от прозрачен полимер, който има множество хоризонтални прозрачни прорези. В крайна сметка се получава илюзията за движение на обекта.

Ръководен от Тича Сетхапакди, екип от студенти в Курса по инженерни интерактивни технологии на проф. Стефани Мюлер в MIT имал за цел да модернизира техниката. Това усилие завършило със създаването на KineCAM, за която узнаваме сега.

Малкото устройство с форма на кутия включва микрокомпютър Raspberry Pi, видеокамера, подобна на мобилен телефон, термопринтер (подобен на тези, използвани за отпечатване на разписки), спусък за камерата, батерия и LED индикатор. Всички части са готови, закупени от търговската мрежа, а общата им цена е под 100 щатски долара.

Камерата записва кратко видео. След това персонализираният софтуер на Raspberry Pi избира няколко кадъра от това видео, дигитално ги разрязва на ленти, след което „преплита“ тези ленти, за да образува едно цифрово композитно изображение. Впоследствие принтерът създава физическо копие на това изображение. Целият процес отнема около 16 секунди.

За да види изображението – включително как се движи – потребителят използва ивично наслагване, което преди това е било отпечатано върху лист прозрачно фолио чрез обикновен мастиленоструен принтер.

Но имайки предвид факта, че хората вече могат да заснемат действителни видеоклипове със своите смартфони, за какво ни е KineCAM?

„Има нещо много привлекателно и интимно в това да имаш действителна, физическа, „жива“ снимка – единствено по рода си копие на някакво преживяване“, казва Сетхапакди. „Ние предлагаме този проект с отворен код, така че другите да могат да модифицират камерата, да адаптират кода и да я проектират, за да прави всичко, което искат. Щастливи сме да позволим на другите да проучат възможностите“.

Коментар