Големите ИТ платформи да плащат за инфраструктура, настояват в Европа

Франция, Италия и Испания излязоха с обща позиция в искането големите ИТ компании да подпомагат мрежовата инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

Франция, Италия и Испания засилват натиска върху Европейската комисия да подготви ново законодателство, което да гарантира, че големите технологични фирми частично финансират телекомуникационната инфраструктура в блока. Трите правителства изразиха обща позиция по въпроса.

В съвместен документ, копие от който е видяно от репортери на Ройтерс, трите правителства заявяват, че шестте най-големи доставчика на съдържание заемат 55% от интернет трафика. „Това генерира специфични разходи за европейските телеком-оператори по отношение на капацитета и то в момент, когато те вече инвестират огромни средства в най-скъпите части от мрежите с 5G и оптика до дома“, се казва в документа.

Изявлението призовава ЕС да направи така, че европейските оператори на телекомуникационни мрежи и големите доставчици на онлайн съдържание да плащат „справедлив дял“ от мрежовите разходи.

„Призоваваме за законодателно предложение, което да гарантира, че всички играчи на пазара допринасят за разходите за цифрова инфраструктура“, се казва в документа. Двама италиански правителствени служители потвърдиха подробности за съвместния документ.

Още през май регулаторите на ЕС съобщиха, че анализират въпроса дали технологичните гиганти като Alphabet/Google, Meta и Netflix трябва да поемат част от разходите за изграждане и надграждане на телекомуникационните мрежи.

Според проучване, публикувано от телекомуникационната индустриална група ETNO по-рано тази година, годишна вноска от 20 милиарда евро за мрежовите разходи от страна на технологичните гиганти може да даде тласък от 72 милиарда евро на икономиката на ЕС.

В същото време защитници на цифровата справедливост предупредиха, че да се принуди „Big Tech“ да плаща за мрежи може да застраши правилата на ЕС за неутралност на мрежите. Правилата за независимост могат да се окажат размити, ако се постигне подобна сделка с онлайн гигантите за подпомагане на финансирането на телекомуникационните мрежи.

Всяко законодателно предложение трябва да „осигури справедливост между потребителите в съответствие с правилата за неутралност на мрежата – това е основен принцип, който абсолютно трябва да запазим“, се казва в съвместния документ.

Коментар