Испания не намира желаещ да получи 12 млрд. евро за чип-производство

Производството на чипове е индустрия, която засега липсва в Испания
(снимка: CC0 Public Domain)

Европа се опитва всячески да стимулира развитието на местната полупроводникова индустрия – не само на регионално ниво, но и чрез бюджетите на отделните страни. За разлика от някои други членки на ЕС, Испания не може да се похвали с развита индустрия за микроелектроника, а правителството се надява да преодолее изоставането със субсидия в размер на 12 милиарда евро.

Но два месеца след като испанските власти обявиха готовност да подкрепят изграждането на местни предприятия за производство на чипове със субсидии на обща стойност 12 милиарда евро, ситуацията остава неясна. Испанското правителство казва, че компаниите се интересуват от самата възможност, но те трябва да вземат инвестиционни решения и да ги одобрят своевременно, а това отнема време.

В наполеоновите планове на Intel за присъствие на европейския континент Испания фигурира само като място на изследователски център – в Барселона, който ще изучава проблемите на суперкомпютрите. Никой от гигантите на световната полупроводникова индустрия не бърза да развие производствена база в страната, тъй като Германия е в състояние да предложи не само по-развита инфраструктура, но и човешки ресурс с адекватно ниво на обучение.

Все пак испанският премиер Педро Санчес изрази увереност в предстоящия успех на преговорите с потенциални инвеститори в коментар за Bloomberg.

През 2019 година около 78% от производствения капацитет за производство на полупроводникови компоненти беше концентриран в Тайван, Южна Корея, Китай и Япония. Северна Америка осигурява 11% от производството на чипове, а Европа се задоволява само с 3%. Амбицията на местните власти този дял да се увеличи до 20% до края на десетилетието предполагат привличане на компании със съответните компетенции в региона.

Според някои източници, TSMC също е разглеждала Испания като място за изграждане на новото си предприятие, но засега Германия е първа на опашката, въпреки че представители на тайванската компания предпочитат да не коментират подобни слухове.

GlobalFoundries също реши да изгради завод за производство на чипове в Европа и по-конкретно да създаде съвместно предприятие със STMicroelectronics във Франция. Решението на компанията да предприеме тази стъпка е станало възможно благодарение на съдействието на френските власти, които са одобрили проекта по-бързо, отколкото властите в САЩ са били готови да направят това. GlobalFoundries вече има предприятия в щата Ню Йорк и планира да разшири присъствието си в родния регион.

Между другото, производството на чипове в Испания може да подкрепи местната автомобилна индустрия, която е на второ място в Европа и осигурява на страната 10% от брутния вътрешен продукт. Испанските власти също са готови да отделят средства за изследователски проекти. С евросредства се очаква да бъде изградена експериментална производствена линия на белгийската фирма Imec.

Коментар