Отмяната на мрежовата неутралност отива в съда?

Отмяната на мрежовата неутралност от FCC се натъкна на сериозна съпротива

Решението на Федералната комисия по комуникации (FCC) за отмяна на мрежовата неутралност може да се сблъска с различни искове и да отиде в съда, съобщават американски медии.

Миналата седмица членовете на FCC гласуваха за отмяна на принципа на мрежовата неутралност и очаквано предизвикаха негативна реакция от ИТ компаниите. Вероятно на Комисията ще се наложи да отстоява решението си, взето с 3 на 2 гласа, в съда.

Няколко различни организации обявиха намерението си по един или друг начин да отменят решението на FCC, а главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнейдерман заяви готовност да оглави колективния иск.

Срещу отмяната на мрежовата неутралност ще се бори и нестопанската организация „Американски съюз за защита на гражданските свободи” (American Civil Liberties Union). Членовете на съюза възнамеряват да използват закона Congressional Review Act, за да отменят решението на FCC.

Очертава се битка на FCC на няколко фронта и е напълно възможно решението на Комисията да бъде действително отменено, коментират анализатори на пазара.

Коментар