DataArt създаде блокчейн платформа за е-гласуване

Новата прокси платформа за електронно гласуване предоставя на държателите на ценни книжа възможност да проследят целия процес на гласуване

Консултанската компания DataArt разработи платформа за електронно гласуване, базирана на блокчейн технология. Това е един от първите по рода си проекти в света, който достига пълна прозрачност на гласуването, като същевременно запазва анонимността на вота, съобщиха от компанията.

Новата прокси платформа за електронно гласуване предоставя на държателите на ценни книжа възможност да проследят целия процес на гласуване. Всеки участник вижда къде отива гласът му и дали е преброен правилно. Данните се извличат от системата, чието функциониране не се променя и е напълно одитируемо.

Клиентът на този проект е Централният депозитар в Русия (National Settlement Depository, NSD). Системата е разработена от DataArt съвместно с NRM, като изцяло отговаря на изискванията на финансовите регулатори. Тя може да бъде използвана като алтернатива на традиционното гласуване с бюлетини и премахва нуждата от участието на комисия по преброяване.

Следващият етап от разработката на платформата е провеждане на един кръг на гласуване и адаптиране на системата за работа с потребители. Ако резултатите са добри, платформата ще стане отворена и достъпна за депозитари и на други държави.

Основната идея е следната: В нощта на гласуването се издават фиксиран брой токенизирани гласове. Те се разпределят от номиналните държатели и се вкарват в портфейли по сигурен начин. Гласуващите ги изпращат директно към портфейли в системата, наречени „за”, „против” и „въздържал се”. Гласуващите участници са правни субекти: регистратори, номинални държатели (банки) и депозитари. Те свързват клиентите си към разпределен регистър за гласуване.

Системата е базирана на блокчейн решението Hyperledger Fabric. Основната особеност на проекта е, че за пръв път DataАrt внедри технологията „доказателство с нулево разгласяване” в подобен вид платформа. Това предоставя възможност за криптографско удостоверяване верността на личната информация, като се запази поверителността на участниците в гласуването.

„Основното затруднение в този проект беше, че от една страна трябваше да осигурим абсолютна прозрачност за разпределението на гласовете и резултатите. От друга страна, нямахме право да показваме временни резултати, тъй като това можеше да повлияе на тези, които все още не бяха гласували”, споделя Денис Баранов, старши консултант, архитект в DataArt Лондон.

Също така е трябвало да бъде осигурена възможност за удостоверяване на ограничените от мрежата данни. Създаденото от DataArt решение прави възможно изпълнението на тези изисквания, като подобрява значително нивото на надеждност и опростява процедурата за гласуване, уточниха от разработчика.

Коментар