Силна есен за 4К технологиите

Технологията за излъчване на Ultra HD съдържание чрез сателит ще стане напълно достъпна за телевизионните оператори и продуценти след цялостното въвеждане на стандарта DVB UHD-1 Phase 2

Втората половина на 2017 г. бе белязана от много интересни за индустрията събития, особено в областта на 4K технологията. На изложението IBC Амстердам тази есен бяха демонстрирани нови решения, които заедно с Ultra HD съдържанието ще определят бъдещето на телевизията, казват от сателитния оператор SES. Eдинствено комбинацията от сателитни услуги и допълващи решения като кабелна телевизия, IP телевизия и OTT услуги ще позволят потребителите масово да се възползва от пълния потенциал на тези технологии.

SES, съвместно със свои партньори, демонстрира новите възможности, предлагани от технологията за излъчване на Ultra HD съдържание чрез сателит. Те ще бъдат напълно достъпни за телевизионните оператори и продуценти след цялостното въвеждане на стандарта DVB UHD-1 Phase 2.

Предаване на виртуална реалност чрез сателит

Едно от най-впечатляващите решения, достъпни благодарение на предаването на UHD картина чрез сателит, е възможността човек да „посети” всяко едно кътче по света с очила за виртуална реалност. Висококачествените изображение и звук позволяват на потребителя да се потопи дълбоко в случващото се дори на хиляди километри от местоположението си и да преживее нещо, което иначе би било недостъпно.

Демонстрация на такъв вид използване на предаването в UHD бе направена на тазгодишното издание на IBC. Партньори на SES бяха Дружеството „Фраунхофер” за приложни изследвания и Институтът Хайнрих Херц (HHI). На щанда на сателитния оператор гостите имаха възможност да се „телепортират” в Музея на модерното изкуство Мудан в Люксембург. Това стана възможно благодарение на очилата за виртуална реалност и технология, осигурена от партньорите.

Картината от музея бе заснета със системата Omnicam-360, разработена от „Фраунхофер” и Института, и бе предавана на живо до щанда на SES чрез сателита ASTRA 2E, разположен на 28.2°E. Видео изображението с резолюция 10Kх2K даде възможност на участниците във виртуалното пътешествие да се разгледат изложба, представена в музея Мудан.

HDR: новото измерение на качеството на образа

Високият динамичен обхват (HDR) е решение, което позволява представяне по много по-естествен начин на визуални елементи, разположени в тъмни или много светли части на картината или сцената. Стандартните HDR техники използват статични метаданни, за да генерират постоянен HDR ефект за цялото изображение. На панаира SES и Samsung представиха нов формат на това решение с отворен код.

HDR10+, както се нарича технологията, използва динамични метаданни и осигурява възможно най-доброто визуално представяне, регулирано поотделно за всяка сцена, чрез допълнително намаляване на замъгляването и насищането на изображението. Очаква се стандартът да работи най-добре при кадри с много широк цветови обхват.

Висока честота на кадрите (HFR)

HFR е ново решение, което подобрява качеството на Ultra HD изображението, като увеличава броя на кадрите в секунда (fps) до 120. В момента технологиите позволяват възпроизвеждането на телевизионно съдържание при максимум 50 кадъра в секунда. По-големият брой кадри в секунда е особено подходящ за динамични сцени, като тези, излъчвани по спортните канали. Технологията осигурява повече гладкост на изображението, прави го по-близо до реалния живот и елиминира деформациите, характерни за стандартните телевизори, като размазване при движение и трептене на камерата.

SES, LG, ATEME, France Télévisions и 4-Ever показаха в Амстердам предаване на видео съдържание, използвайки тази технология на специално проектирани телевизори, оборудвани с прототипен софтуер. Показвани бяха предимно екшън сцени, на които посетителите можаха да видят още по-отчетлив образ на движещите се обекти. HFR технологията бе демонстрирана за първи път на Дните на индустрията на SES през 2017.

Други възможности на DVB UHD-1 Phase 2

Втората фаза на развитието на UHD стандарта обхваща пълна гама от решения, които доставчиците и производителите на телевизионно съдържание ще могат да използват. Един от примерите е NGA – аудиото от следващо поколение, т.е. новият формат на звука, който осигурява по-високо качество (чрез използване на т.нар. обектно-ориентирано аудио, което прави възможно по-доброто регулиране на звука към високоговорителите). По-ефективното компресиране прави възможно добавяне на повече звукови пътекикъм видео съдържанието. Добър пример за това е използването на тази технология за предоставяне на различни езикови версии на коментарите при излъчването на спортни състезания.

Остава да видим какъв ще бъде крайният набор от налични решения. Понастоящем в някои сфери има конкуриращи се стандарти като HDR10+ и Dolby Vision. Единствено прилагането им на практика ще покаже дали те ще оцелеят на пазара, заключиха от SES.

Коментар