FCC официално: Huawei и ZTE са заплаха за сигурността на САЩ

Huawei и ZTE официално придобиха статут на опасни за националната сигурност на САЩ
(снимка: Huawei)

Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ обяви Huawei и ZTE за „заплаха за националната сигурност” и официално забрани на американските корпорации да използват федерални средства за закупуване и инсталиране на оборудване от китайските телекомуникационни гиганти.

Председателят на комисията Аджет Пай заяви, че в основата на това решение са „категорични доказателства”. Федералните агенции и законодателите отдавна твърдят, че тъй като Huawei и ZTE работят по китайското законодателство, от тях може да се изисква да „сътрудничат на специалните служби”. Китайските технологични компании многократно отхвърлят тези твърдения, отбелязва Tech Crunch.

„Не можем и няма да позволим на Комунистическата партия на Китай да експлоатира мрежовите уязвимости и да компрометира критичната ни комуникационна инфраструктура”, гласи официално изявление на регулатора. В заповед, издадена от FCC във вторник, се казва, че определението за двете китайски компании като опасни за националната сигурност ще влезе в сила незабавно.

През ноември миналата година FCC обяви, че компаниите, считани за заплаха за националната сигурност, няма да имат право да получават пари от специалния фонд на САЩ (Universal Service Fund). Фондът от 8,5 милиарда долара е основният начин за придобиване и субсидиране на покупките на оборудване и услуги от FCC за поддържане на комуникациите в страната.

Huawei и ZTE отдавна бяха идентифицирани като заплахи за сигурността на САЩ, но процесът за официализиране на този им статут отне няколко месеца. Декларацията на FCC е последна стъпка на комисията в борбата срещу китайските доставчици на мрежови технологии.

Решението от вторник поставя много телекомуникационни компании, работещи за разширяване на 5G покритието си, в безнадеждна ситуация, тъй като Huawei и ZTE са лидери в тази област, далеч пред своите американски конкуренти. Представители на двете компании все още не са коментирали ситуацията.

Коментар