САЩ режат достъпа на руските военни до Windows и iPhone

iPhone и редица други американски продукти ще станат недостъпните за военните в Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските власти затегнаха правилата за износ в Русия и няколко други държави. Новите ограничения няма да позволят на руските военни да използват редица американски ИТ разработки, както софтуерни, така и хардуерни.

Промените са свързани с нови правила на Бюрото за промишленост и сигурност (BIS), част от Министерството на търговията на САЩ, които разширяват определението за „военна употреба” на американските продукти. Очакваният ефект е ограничаване на възможностите на руския отбранителен сектор да купува софтуер, технологии и други продукти, разработени в САЩ.

Новите правила налагат ограничения върху покупката на смартфони iPhone, както и върху използването на Windows, независимо от техните версии и поколения. Подобно мнение застъпва международната адвокатска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman. Експертите смятат, че новите правила ще направят почти невъзможно закупуването на тези стоки за военни потребители.

Процесът на закупуване на чужд хардуер и софтуер за руските военни ще стане много сложен. Промените, въведени от BIS, не се прилагат само за въоръжените сили. Без iPhone и Windows ще останат и различни разузнавателни служби, националната гвардия, полицията и всяка друга организация (и дори частно лице), която по някакъв начин е в състояние да използва продуктите за „военни” цели.

Новите ограничения не се отнасят само за Русия – санкциите засягат също Венецуела и Китай, с който САЩ вече няколко години водят търговска война, отбелязва RBC.

Списъкът с продукти, които не могат да бъдат доставени на руските военни съгласно новите правила за BIS, включва освен iPhone и Windows различни лазери и сензори, генератори за атомни електроцентрали, задвижващи системи, цяла гама оборудване за морски кораби и др.

Коментари по темата: „САЩ режат достъпа на руските военни до Windows и iPhone”

добавете коментар...

  1. Иван

    ДА! Руските военни най-обичат да гледат клипчета, докато тичат по баирите!

  2. обикновен

    Докато си играете на война ще затриете Света чрез собствената си глупост.

  3. Anonymous

    генератори за атомни електроцентрали с win10

  4. Anonymous

    Блокирайте им youtube чрез блокаж на android.

Коментар