Виртуални телекоми се обявиха против „мрежовата такса“ в ЕС

Обединение на виртуални оператори се обяви против идеята на ЕС големите технологични фирми да плащат за телеком-инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

Планът на регулаторите на ЕС да накарат Google, Meta и Netflix да поемат част от разходите за телекомуникационните мрежи на блока би изкривил пазара и навредил на конкуренцията, заяви група малки телеком-оператори. Предупреждението дойде от MVNO Europe.

Телеком-играчи от ранга на Deutsche Telekom, Orange и Telefonica отдавна се оплакват от големите технологични компании, които трупат огромни печалби от уеб услуги, без да заплащат нищо в телеком-инфраструктура. Така, според водещите корпорации в сектора, едни инвестират в мрежи и свързаност, а други обират печалбите от клиентските абонаменти.



Интензивното лобиране в крайна сметка се отплати, след като Европейската комисия по-рано тази година заяви, че ще предложи ново законодателство, което ще принуди технологичните фирми от категорията „Big Tech” да финансират частично разходите за мрежова инфраструктура.

Подобни ходове обаче могат да причинят повече вреда, отколкото полза, казва MVNO Europe на уебсайта си. „Опасяваме се, че предложените вноски за мрежови инвестиции биха навредили сериозно на конкуренцията на телекомуникационните пазари, биха навредили пряко на MVNO и в крайна сметка ще са пагубни както за потребителите, така и за бизнес клиентите“, гласи съобщението.

MVNO (мобилни виртуални мрежови оператори) са дружества, които не притежават мрежова инфраструктура, а използват съществуващите мрежи на по-големите фирми, за да предоставят услуги на своите клиенти.

„Материализирането на предложенията в законодателство може да доведе до нарушаване на настоящите партньорски и транзитни пазари, които в момента функционират конкурентно на базата на добре установени търговски практики“, заявиха от групата.

„Това предложение може да доведе до нежелан резултат – мрежовите услуги на най-големите доставчици на телекомуникации ще бъдат платени не просто два пъти (от клиентите и от доставчиците на съдържание и приложения), но дори три пъти (и от алтернативни оператори, които вече плащат такси за достъп до мрежата)“, се казва още в съобщението.

Граждански групи за защита на цифровите права също предупредиха за риска от новите европейски правила, но спрямо т.нар. неутралност на мрежите. От този принцип зависи поддържането на интернет отворен.

Коментари по темата: „Виртуални телекоми се обявиха против „мрежовата такса“ в ЕС”

добавете коментар...

  1. тц

    А таксите дето им плащаме всеки месец на телекомите за какво са?

Коментар