САЩ отменят мрежовата неутралност

FCC гласува за отмяна на принципа за мрежова неутралност, въведен през 2015 г.

Членовете на Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ гласуваха за отказ от принципа на мрежова неутралност с три гласа „за” срещу два „против” отмяната. Редът за отворен интернет влезе в сила от 2015 година, но сега FCC се произнесе фактически за отмяната му.

Съгласно принципа за мрежова неутралност, телекомуникационните оператори не могат да фаворизират съдържание, приложения или уеб сайтове пред други, когато предоставят своите услуги. На операторите е забранено да ускоряват или забавят трафика от определени сайтове и приложения, да блокират сайтове и да забавят достъпа до определено съдържание.

Казано по-просто, след отмяна на мрежовата неутралност американските оператори ще могат да предлагат различни условия за трафик на сайтовете, услугите и приложенията, вкл. да таксуват допълнително за по-висока скорост на достъп до определени сайтове.

Отмяната на мрежовата неутралност, разбира се, е изгодна за операторите, и те активно лобираха за промяна на законите в отделните държави. Традиционно, телекомите се противопоставят на ИТ гигантите, които напротив – отстояват мрежовата неутралност.

Официалното обявяване на плана за отмяна на мрежовата неутралност от шефа на FCC Аджит Пай предизвика нова вълна недоволство от страна на представители на ИТ индустрията и правозащитни организации. В самата комисия отмяната на „Реда за отворен интернет” (Open Internet Order) се представя като мярка за възстановяване на свободата на интернет.

Документ с именно такова заглавие е публикуван на сайта на комисията: „FCC Takes Action to Restore Internet Freedom”. В него се посочва, че тази стъпка ще повиши прозрачността на мрежата при защита на потребителите, ще стимулира инвестициите и иновациите и ще способства конкуренцията.

Коментари по темата: „САЩ отменят мрежовата неутралност”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    gooher portocol

  2. Или

    Или другият вариант – Ооо, искате да бъдете следващия Netflix или Spotify ? По-добре да заделите солиден % от печалбата за Интернет доставчиците, или може връзката им към вас да се …. ‘забави’ 🙂

  3. За жалост

    Парите въртят света и на никой не му дреме за малкия човек.
    Интернет ще стане като в Китай, освен ако не си готов да си платиш ‘екстра’ пакет включващ Facebook, Netflix и Youtube за скромните 129.99$.

  4. N

    Това просто ще унищожи смисъла от съществуването на Интернет.

Коментар