ДАЕУ подготвя кампания „Няма да ме хакнат”

„Ще търсим балансиран подход между свободата на движение на данните и кибер сигурността”, заяви председателят на ДАЕУ Росен Желязков

През миналата година в Европа дневно са регистрирани над 4 000 атаки със злонамерен софтуер. 80% от европейските компании са били атакувани поне веднъж, а икономиката на Европа търпи близо 300 млрд. евро годишни загуби от кибер престъпления, посочи Росен Желязков, председател на Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ), пред участниците в кръгла маса „Сътрудничество в областта на кибер сигурността и политиките за интернет – диалог България–ICANN”.

В началото на 2018 г. и под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел Държавната агенция „Електронно управление” ще стартира национална 6-месечна информационно-образователна кампания за кибер хигиена под надслов „Няма да ме хакнат”, обяви Росен Желязков.

„Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, за да ги информираме и да ги научим на базисни навици при използването на интернет. 80 на сто от кибер атаките могат да бъдат предотвратени с елементарна кибер хигиена. Над 40 милиона пароли са със слаба защита, а най-популярната парола е „123456”. Този подход на информираност и за изграждането на „кибер хигиенни” навици ще допринесе за една по-чиста интернет среда”, поясни Росен Желязков.

Качеството ни на живот и кибер сигурността са взаимосвързани, а цифровите технологии влияят пряко върху 75% от европейската икономика. В среда, в която „интернет на нещата” се превръща в наша реалност, кибер заплахите придобиват водеща роля, каза Желязков.

Ето защо вече подложеният на обсъждане от Европейската комисия законодателен пакет Акт за кибер сигурност значително ще повлияе Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, а държавната агенция „Електронно управление”, съвместно с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще работят за постигане на консенсус по законодателните досиета в областта, заяви още председателят на ДАЕУ.

„Кибер сигурността не е в противоречие с Петата свобода – свободното движение на данните. Те трябва да съществуват в хармония. Затова взаимодействието с всички заинтересовани страни е ключов модел във всички формати, които ще търсят отговори на предизвикателствата в областта”, коментира Росен Желязков.

Председателят на ДАЕУ напомни, че по време на Българско председателство на Съвета на ЕС предстоят преговори по редица цифрови досиета – Регламента за защита на личните данни (GDPR), Директива за мрежова и информационна сигурност, ePrivacy, Европейския кодекс за електронни съобщения (Communications Code), Акт за кибер сигурност.

На 25 май 2018 г. Регламентът за защита на личните данни (GDPR) ще бъде приложим в ЕС. При разследвания на кибер престъпления в много случаи се иска информация за регистрираното под конкретен домейн лице, а тази информация се предоставя от ICANN. За да бъде в съответствие с разпоредбите на Регламента обаче, може да се наложи ICANN да преразгледа т.нар. политика „Кой е” (WHOIS policy), а това на свой ред би могло да доведе до затруднения в разследването на кибер престъплението, отбеляза Росен Желязков по време на дискусията.

„Тези законодателни актове и досиета обвързват всички „играчи” в сектора и чрез диалог като този се гради реална и приложима платформа за чуваемост на проблемите. Трябва да се намери балансиран подход между свободата и сигурността, между правата, регламентирани в Европейската харта за правата на човека, и интереса на обществото за защита от кибер атаки и кибер престъпления”, подчерта още председателят на Агенцията за е-управление.

На Българското председателство на Съвета на ЕС са паднаха едни от най-тежките преговорни досиета и България трябва да намери пресечна точка на много интереси. Сред ключовите въпроси са темите за електронната неприкосновеност (ePrivacy) и авторските права, заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.

Вече е започнал процесът на първите онлайн регистрации за събития от календара на Българското председателство, като усилията са насочени към защитата и сигурността на данните, посочи още министър Павлова.

Участниците в кръглата маса се обявиха за баланс между правата на гражданите и интересите на обществото в кибер сигурността и фокус на усилията за постигане на консенсус с участието на всички заинтересовани страни.

Коментари по темата: „ДАЕУ подготвя кампания „Няма да ме хакнат””

добавете коментар...

  1. Мен

    300 милиарда евро??????Нещо невероятно огромна сума за загуби по скоро става въпрос за милиони,щото ако са милиарди то това би било пагубно необратима щета за Европейската икономика

  2. А

    Няма как да стане това. Сегашният интернет бизнес изцяло се крепи и се изхарнва с търговия на лични данни от хората. Много хора не се замислят и не могат да си представят, че безплатен обяд няма и всички както платени така и безплатни услуги правят пари от техните данни. Също така ползването на мобилен интернет със смартфон няма никаква надежда за каквато и да е защита на лични данни, самите оператори печелят и продават всичко безнаказано и никой не може да ги контролира.

  3. РОБОНИНДЖУТЦО

    ЕМИ ВЪВЕДЕТЕ ДОСТЪП ДО КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЛУЖИТЕЛИ ВЪВ ИТ СЕКТОРА
    НТЕРНЕТ ДОСТАВЧИЦИ БАНКОВИ СЛУЖИТЕЛИ ЧИНОВНИЦИ ВЪВ ИНСТИТУЦИИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА КЛАУЗА КЪМ ТРУДОВИЯТ ДОГОВОР ЗА КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ И СЪС АБЗАЦ В НЕГО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ПРЕВЕНЦИЯ МАГАЗИНИТЕ ПРОДАВАЩИ ИНТЕРНЕТ УСТРОЙСТВА ТЕЛЕФОНИ ДА РАЗПЕЧАТАТ ТОЧНИ АКТУАЛНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА КОНФИГУРАЦИИ И НАСТРОЙКИ НА ТЕЗИ УСТРОЙСТВА И ОПЕРАЦИОНИТЕ ИМ СИСТЕМИ И ДА ГИ ПРЕДОСТАВЯТ НА КЛИЕНТИТЕ СИ КОИТО НЕ СА ЗАПОЗНАТИ ДОБРИ СЪС ТЕХНИЧЕСКИТЕ ОСОБЕННОСТИ

Коментар