НАСА откри нова планета с помощта на AI от Google

Звездната система Kepler-90 има 8 планети, подобно на Слънчевата система

Изкуствен интелект на Google е помогнал на НАСА да открие нова, осма планета в звездната система Kepler-90, стана ясно тази седмица. Това означава, че Слънчевата система вече не е рекордьор по брой на планетите, нито единствената с 8 планети, пише TechCrunch.com.

Планетата, открита от НАСА с помощта на невронна мрежа на Google, е наречена Kepler-90i. При нейното търсене е използван много по-слаб сигнал от обичайния. Google помогна също за откриване на Kepler-80g – най-малката планета в звездната система Kepler-90.

Google твърди, че при космическите изследвания са използвани същите инструменти, които компанията прилага в търсенето на автомобили и кучета във фотографии.

Звездата Kepler-90 е малко по-голяма и по-тежка от Слънцето, но в останалите показатели силно наподобява единствената звезда в нашата система. Kepler-90i е най-малката от въртящите се около звездата планети. Тя не е годна за живот, тъй като има скалиста повърхност, темпeратурите на която достигат 425 градуса по Целзий.

Kepler-90i потвърждава теорията за това, че колкото по-близка е една планета до своята звезда, толкова по-малка и по-камениста е нейната повърхност. Само 14 дни са необходими за завъртане на планетата около звездата.

Напълно възможно е Kepler-90 да има и повече планети. НАСА е търсила само най-близките до звездата небесни тела. При това изкуственият интелект на Google е изследвал едва 670 звезди от 200-те хиляди, открити от телескопа Кеплер.

Коментар