Гъвкава батерия се разтяга и огъва като змия

Корейски учени разработват батерия със свойства, заимствани от змиите
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователски екипи от цял свят експериментират с нови технологии за подобряване на батериите в различни аспекти, вкл. опитват се да ги направят по-гъвкави за различни приложения.

Нов дизайн на батерия, проектиран от Корейския институт за машини и материали (KIMM), обещава да отвори някои интересни възможности за съхранение на енергия: техният прототип може да се огъва и разтяга като змия, съобщи GreenTech.bg.

Способността за имитиране на поведението на отделните сегменти на влечугото може да доведе до появата на батерии, годни за захранване на т.нар. мека роботика, носима електроника или други приложения, където гъвкавостта е нужна и желана.

Идеята е да има серия от твърди, но малки по размер батерии, свързани помежду си, за да образуват припокриваща се структура, подобна на тялото на змията. Тази конструкция може да се огъва и преобразува заедно с устройството, което захранва.

За да постигнат това, учените от KIMM са използвали малки литиево-йонни акумулаторни клетки с шестоъгълна форма. Те са ги свързали чрез полимерни и медни материали, които действат и като панти.

По този начин стават възможни значителни деформации, без гъвкавостта да причинява повреди. Формата на всяка от шестоъгълните клетки е внимателно оптимизирана, за да се увеличи максимално общият капацитет на батерията.

Гъвкавата батерия има характеристики, които я правят подходяща за носимата електроника
(снимка: Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM))

Тестовете на екипа показват, че разтегателната литиева батерия може да запази капацитета си дори когато е изкривена и подложена на коефициент на разтягане от 90 процента за повече от 36 000 цикъла.

Тези уникални характеристики биха могли да направят батерията използваема в меки носими устройства и роботи за хора, например за рехабилитационния персонал, който работи с възрастни пациенти.

Други възможни приложения включват роботи за търсене и спасяване, които трябва да си проправят път през тесни пространства в условия на бедствия, и многофункционални меки роботи с изкуствени мускули. Същевременно учените се надяват да подобрят дизайна и да увеличат капацитета за съхранение.

Коментар