Pixel 4 и 4 XL – нов дизайн и подобрени камери

Двата нови смарфона на Google – Pixel 4 и Pixel 4XL (снимка: Google)

Google обяви официално новите си смартфони Pixel 4 и Pixel 4 XL, едни от най-коментираните устройства в последните месеци. Очакването си струваше – двата модела идват с нов дизайн, усъвършенствани камери и редица други функционални подобрения.

Pixel 4 и 4 XL са снабдени с двойни задни камери, 90Hz дисплей, иновативно лицево разпознаване и уникални функции като засичане на автомобилна катастрофа. На събитието в Ню Йорк вчера Google показа също безжичните слушалки Pixel Buds 2, компютъра Pixelbook Go Chromebook, смарт говорител Google Nest Mini и смарт рутер Nest Wifi.

Цените на Pixel 4 започват от $799 за 64GB версия и $899 за Pixel 4 XL, или с около $300 по-евтино от миналогодишните Pixel 3 устройства. И двата модела се предлагат в черно, бяло или оранжево. Купувачите в САЩ могат да надстроят всеки от телефоните до 128GB срещу $100. Предварителните поръчки вече са отворени, а доставките ще започнат от 24 октомври.

Pixel 4 се отличава с нов дизайн и квадратен елемент отзад за камерите. Отпред са разположени селфи камерата и сензори за отключване чрез лицево разпознаване. Двата смартфона са само с милиметър по-големи и са по-тежки от миналогодишните Pixel 3 и 3 XL. Покрити са отпред и отзад с Gorilla Glass 5, а също така са устойчиви на прах и вода по стандарта IP68.

И двата телефона разчитат на процесор Snapdragon 855, имат по 6GB RAM в стандартната конфигурация и безжично зареждане. В долната част ще намерите стерео високоговорители и USB-C порт.

Любопитното е, че батериите на Pixel 4 и 4 XL са с по-нисък капацитет от тези на Pixel 3 и 3XL. Но операционната система Android 10 трябва да помогне за максимална ефективност на батерията.

Някои от най-големите промени са отпред и най-вече в новия 90Hz OLED дисплей на Pixel 4. Този екран се освежава 90 пъти в секунда, което прави графиките и анимациите да изглеждат гладки, а текстът остър. За сравнение, повечето телефони, продавани днес, имат 60Hz дисплей.

Новите смартфони на Google идват на цени от $699 (снимка: Google)

В зависимост от това какво съдържание се показва на екрана, Pixel 4 автоматично превключва между честотите на опресняване, за да оптимизира най-добре производителността и да намали изтощаването на батерията. Така че, ако четете имейл съобщение, дисплеят може да падне до честота на опресняване 60 пъти в секунда, но ако разглеждате Instagram, честотата се вдига до 90Hz. Можете да поддържате дисплея на Pixel 4 на постоянни 90Hz, ако решите.

Pixel 4 има 5,7-инчов екран, който е по-голям от 5,5-инчовия на Pixel 3, докато Pixel 4 XL идва с 6,3-инчов дисплей, същия като на миналогодишния Pixel 3 XL.

Новите дисплеи имат и функция, наречена Ambient EQ, която адаптира цветовата температура на екрана, така че цветовете да изглеждат по-естествени при различни ситуации на осветление. Можете да включите или изключите Ambient EQ.

Впечатляваща е функцията Motion Sense. Тя използва комбинация от сензори, инфрачервени лъчи и малък радар, който ви позволява да отключите Pixel 4 с лицето си. Pixel 4 и 4L са първите телефони с Android с достатъчно сигурно отключване с лице, за да се използват за плащания с Google Pay.

Може би най-очевидната промяна в дизайна са задните камери. Всички предишни поколения на Pixel имаха само една задна камера, но Pixel 4 разполага с две камери, сгушени в квадратен масив. Основната камера е същата 12-мегапикселова като в Pixel 3, с широкоъгълен обектив f / 1.7. Новата f / 2.4 „телефото” камера има 16-мегапикселов сензор и осигурява 2x оптично увеличение.

Google е избрал телефото камера вместо по-модерната ултра широкоъгълна камера, тъй като смята, че увеличаването (зумването) ще бъде по-важно за притежателите на Pixel. Системата с двойна камера носи куп подобрения и нови функции. Night Sight, например, която стартира с Pixel 3, вече е способна да прави снимки на звезди – можете да станете астрофотограф, използвайки само телефона си.

Pixel 4 и 4XL ще се предлагат в три различни цвята (снимка: Google)

Когато правите HDR Plus снимки, Pixel 4 вече показва преглед на живо как ще изглежда снимката, преди да я направите. На Pixel 3 трябваше да изчакате секунда, за да може телефонът да обработи данните, преди да видите как изглежда крайното ви изображение. Google също така е добавил двойни плъзгачи, които ви позволяват да коригирате акцентите и сенките.

Снимките в портретен режим вече се създават с помощта на двете задни камери. Google твърди, че това подобрява ръбовете на обектите спрямо предишните телефони Pixel. Вече имате възможност да правите снимки в широкоъгълен портретен режим. Всички тези подобрения се задвижват от нов чип Neural Core, който обработва данните локално на Pixel 4.

Липсват двойните селфи камери на Pixel 3 – Google е избрал решения с една 8-мегапикселова камера с по-широко поле на видимост по подразбиране. Видеото до голяма степен остава същото, но сега е налично и предаване на аудио транскрипции в реално време, което добавя надписи към видеоклиповете, докато ги записвате.

Нова е и версията на Google Assistant, която е по-добре интегрирана в телефона. Все още можете да го задействате, като стиснете телефона отстрани или като кажете: „Хей, Google”, но също така и с плъзгане диагонално нагоре от един от долните ъгли на телефона. Google казва, че гласовите команди са подобрени и че телефоните имат по-добър контрол на приложенията, контекстуални команди и опции за споделяне.

Невронното ядро, което захранва камерите, се използва от Pixel 4 и за откриване на автомобилни катастрофи. Функцията е част от приложението за безопасност, което в момента е достъпно само в САЩ. Ако потребител попадне в тежка автомобилна катастрофа, телефонът ще установи това автоматично и ще се обади на 911.

Коментар