Анализатори препоръчват: Купувайте акции на AMD

Под ръководството на д-р Лиза Су ценните книжа на AMD поскъпнаха с 60% от началото на 2019 г. (снимка: AMD)

Въпреки колебанията в котировките на AMD, анализаторите от Cowen препоръчват на инвеститорите да купуват акции на компанията, обяснявайки позицията си с факта, че цикълът на разработка на продуктите на американския производител на чипове е по-силен от всякога.

Barron’s отбелязва, че ценните книжа на AMD са поскъпнали с 60% от началото на 2019 г., поради оптимистичното отношение на инвеститорите към продуктовата гама, с която компанията работи през последните месеци.

На първо място, говорим за РС чипове от трето поколение Ryzen, които могат да бъдат снабдени с до 16 изчислителни ядра. Освен това AMD започна да демонстрира висока производителност в областта на сървърите, благодарение на процесорите EPYC от второ поколение, които според компанията са 1,8-2 пъти по-продуктивни от решенията Cascade Lake. А водещият продукт – 64-ядрения Epyc 7742 – изпреварва Xeon Platinum 8280L (Cascade Lake) с 80%, когато е тестван с най-популярните бенчмаркове.

Според Патрик Муурхед, анализатор от Moor Insights & Strategy, данните на AMD и OEM партньорите показват, че процесорите EPYC от второ поколение работят изключително добре и имат предимства в много натоварвания като аналитични задачи, високоефективни изчисления и Java приложения.

След обявяване на новите чипове, котировките на AMD започнаха да се повишават и достигнаха рекордни нива през август 2019 г. В средата на октомври обаче акциите на компанията поевтиняха с 13% спрямо максимума от август, което Cowen свързва с макроикономическата ситуация и засилената конкуренция. Например, Intel започна да намалява цените на своите чипове, за да стимулира продажбите им.

Според анализатори, спадът на AMD на борсата ще бъде временен, а 7-нанометровите продукти на компанията трябва да й помогнат значително да укрепи позициите си на пазара през 2020 г.

Други предимства на AMD, според Cowen, са благоприятните цени за EPYC сървърните решения и сътрудничеството с големи оператори на центрове за данни, включително Amazon, Baidu, Microsoft и Tencent.

Според Mercury Research, през второто тримесечие на 2019 г. делът на AMD на глобалния пазар за РС процесори е 17,1%, в сравнение с 12,3% година по-рано. Компанията засили позициите си и в сървърния сегмент, като увеличи дела си от по-малко от 1% до почти 3%.

До приключване на борсовата търговия в понеделник, 14 октомври, цената на една акция на AMD възлизаше на 30,53 долара, което е с 2,6% повече в сравнение с предишната търговска сесия. Анализаторите на Cowen са уверени в ръста на котировките на компанията до 40 долара.

AMD скоро ще публикува финансовите си отчети за третото тримесечие на 2019 г., което може да повлияе значително на акциите на производителя на процесори.

Коментар