Huawei преговаря с американски фирми за лицензиране на 5G

Някои компании от САЩ проявяват интерес към лицензиране на 5G технологии от Huawei (снимка: Huawei)

Huawei преговаря с някои американски телекомуникационни компании за лицензиране на своята 5G мрежова технология, съобщи в ексклузивен материал Ройтерс, позовавайки се на представител на компанията.

Винсент Панг, старши вицепрезидент и член на борда на Huawei, твърди, че някои компании от САЩ проявяват интерес както към дългосрочна сделка, така и към еднократен трансфер на 5G технологии.

Панг уточнява, че преговорите са в начален етап и сделките все още не са сключени. Той отказва да назове имената на компаниите.

През май тази година Huawei, най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, попадна в черния списък на САЩ и загуби възможността да търгува с американски компании без специален лиценз. Правителството на САЩ предприе тази стъпка от съображения за националната сигурност.

Страховете, че оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж, също бяха използвани като аргумент в кампанията на САЩ да убедят съюзниците си да не купуват оборудване на Huawei за 5G мрежи.

В САЩ няма компании, които могат да произвеждат 5G оборудване. Huawei разработва технологии в тази област от 2009 г., като похарчи милиарди долари за нея и получи повече 5G патенти, отколкото всички американски компании взети заедно.

Коментар