Android 10 навлиза по-бързо от предишните версии

Android вече се актуализира много по-бързо (снимка: CCO Public Domain)

Актуализациите на Android 10 вече излизат много по-бързо и мобилната платформа се разпространява ускорено сред потребителите, в сравнение с предходните версии. Това се случва благодарение на Google и инициативата Project Treble, която опрости процеса на актуализиране.

Google представи Project Treble през пролетта на 2017 г. с идеята да опрости и ускори процеса на актуализиране на платформата, въвеждайки модулност. Това позволи да се отдели рамката на операционната система Android от реализациите на ниско ниво.

По същото време текущата версия на Android беше 8 (Oreo). Постепенно поддръжката на Project Treble се добавяше към все по-голям брой устройства. Първите резултати от инициативата не закъсняха – положителният й ефект се прояви още с пускането на Android 9 Pie.

В бета тестовете на Android 9 участваха потребители на седем модела смартфони от различни производители. Тази година в тестовете на Android 10 броят на моделите нарасна до 18 от 12 производители.

Според данните на Google, в последните няколко години се случват наистина забележими промени. Както се вижда на графиката, активната потребителска база на новите версии на Android се увеличава по-бързо спрямо предходните версии.

Възприемането на новите версии на Android е значително ускорено (източник: Google)

В края на юли 2018 г., малко преди старта на Android 9 Pie, версия Android 8.0 Oreo заемаше 8,9% от пазара. В края на август 2019 г., малко преди старта на Android 10, делът на Android 9 възлизаше на 22,6%. Това доказва, че Project Treble има положителен ефект върху скоростта на актуализациите и възприемането им от потребителите.

Коментар