Китайски клонинг на AMD EPYC най-бърз в криптографията

Китай показа, че има потенциал да подобрява лицензните процесори (снимка: CCO Public Domain)

Китайският процесор Hygon, изготвян по лиценз от AMD, но с добавен криптографски блок, е показал най-висок резултат в скоростта при криптиране на данни в тестове със SiSoftware Sandrа, за които съобщава WCCFTech.

Hygon е проектиран на базата на архитектура Zen от първо поколение в съвместно предприятие на AMD и THATIC, създадено през 2016 г. Китайският разработчик е добавил само криптографски блок, който използва специфични за страната стандарти. Останалата част от процесора е напълно идентична с американския оригинал, като дори чипът е произведен и тестван в същите предприятия.

След законодателната забрана на САЩ за сътрудничество с китайците, AMD беше принудена да прекрати връзките си с азиатския партньор, което обрече процесорите Hygon на „изчезване”, тъй като китайската страна не можеше дори да ги произведе без подкрепата на западни компании.

Притежател на сървърна система Sugon, базирана на два 14-нанометрови процесора Hygon C86 7185 с 32 ядра, е тествал конфигурацията със SiSoftware Sandra 28.26. Записът в базата данни датира от март тази година, но едва сега бе разгласен от медиите.

източник: SiSoftware

Оказва се, че Hygon C86 7185 с тактова честота 2,0GHz е уникален – този чип надминава всички процесори, регистрирани в базата данни на SiSoftware, по скорост на криптиране на данните. Скоростта и надеждността на шифрирането могат да бъдат на различни полюси в стойностната скала, но именно в този тест китайските процесори показаха предимство спрямо своите американските „родители”.

Коментар