Китай отглежда домати в умна оранжерия с 5G

Умната оранжерия е едно от перспективните приложения на 5G технологията (снимка: CCO Public Domain)

18 сорта домати се отглеждат в „умна” оранжерия с мрежа от пето поколение (5G), изградена в източен Китай от компанията Daoji Agriculture. Проектът е част от национална програма за развитие на интелигентни технологии за земеделието, съобщи хонконгското издание The South China Morning Post (SCMP).

Вужен, малко градче в провинция Джъдзян в източен Китай, се превърна в един от тестовите обекти, в който през март 2019 г. бяха пуснати в експлоатация първите 5G базови станции. До края на октомври мрежата от пето поколение на China Mobile обхвана целия град – той не е избран случайно, тъй като ежегодно там се провежда световна интернет конференция.

В скорошно интервю за SCMP главният изпълнителен директор на Daoji Agriculture Донг Йонгзе разказва за проекта за 5G оранжерия, в който компанията е инвестирала около 10 милиона юана (1,4 милиона долара). Ново поколение клетъчни комуникации помага да се поддържат идеални условия в оранжерията от 32 квадратни метра, където растат около 2800 корени с домати.

С помощта на сензори, свързани към 5G мрежата на China Mobile, се организира поливането и подхранването на растенията с вещества. Сензорите наблюдават в реално време буквално всичко: температура, осветление, честота на напояване, влажност и наторяване. През 5G данните се подават в системата за управление, която поради по-бързата комуникация може много точно да регулира настройките, постигайки максимален добив.

В оранжерията е изградена и система за контрол на вредителите и болестите, която също е свързана с 5G и може да убива насекоми чрез пръскане на озон.

„5G мрежите са по-бързи и по-надеждни – 4G системата за управление често увисваше и трябваше да изчакваме резултатите от анализа. С 5G резултатите се издават незабавно”, подчертава Донг Йонгзе предимствата на новата технология.

По неговите думи, много от функциите на интелигентната оранжерия все още се тестват и компанията продължава да проучва възможностите за използване на 5G технологията.

Коментар