САЩ правят 70% от инвестициите в изкуствен интелект

САЩ инвестират в изкуствен интелект повече от всички останали страни, взети заедно
(снимка: CCO Public Domain)

Съединените щати отново са лидер по инвестиции в изкуствен интелект, сочи доклад на изследователската компания ABI Research. През 2018 година американските вложения в тази област бележат ръст от 120%.

Китай задмина САЩ по инвестиции в изкуствен интелект (AI) през 2017 г., но данните за миналата година сочат, че Щатите си връщат лидерството. Нещо повече, САЩ са инвестирали в AI повече, отколкото всички останали страни, взети заедно – делът им е 52,3%.

Въз основа на данните за 2019 г. анализаторите отбелязват, че разликата между САЩ и Китай продължава да се увеличава. Според резултатите до момента, американският дял в AI инвестициите ще достигне 70% тази година.

В абсолютни стойности инвестициите на САЩ в изкуствен интелект възлизат на 9,7 милиарда долара през 2018 г. Това е със 120% повече, в сравнение с 2017 г. Прогнозата за 2019 г. е 14 милиарда долара.

Основните направления на AI инвестиции включват разработка на самоуправляеми автомобили, промишлено производство, автоматизация на роботизирани процеси, анализ на данни и киберсигурност.

Коментар