Hyundai напредва с технологиите за водородни автомобили

Hyundai първа в света започна да продава автомобил с горивни клетки – модела ix35 Fuel Cell
(снимка: Hyundai)

Корейската компания Hyundai Motor инвестира в редица компании, разработващи нови технологии за производство и съхранение на водород за нуждите на автомобилната индустрия.

Водородните системи за задвижване на превозни средства използват обикновена вода. През 2013 г. Hyundai първа в света започна да продава електрически автомобил с горивни клетки – това е моделът ix35 Fuel Cell, или Tucson Fuel Cell. Второто поколение на водородния автомобил, NEXO, има пробег от над 600 км.

Като част от стратегията си за развитие на водородния транспорт, Hyundai ще инвестира в компаниите Impact Coatings, H2Pro и GRZ Technologies. Стойността на сделките не се съобщава.

Impact Coatings е доставчик на PVD покрития за горивни клетки. Керамичните покрития на тази шведска компания се явяват рентабилни алтернативи на скъпоценните метали, използвани при производството на горивни клетки.

Израелският стартъп H2Pro е разработил ефективна, достъпна и безопасна технология за разделяне на водата, наречена E-TAC. Тя ще позволи на Hyundai да намали разходите за производство на водород.

GRZ Technologies от Швейцария е специализирана в съхраняването на енергия под формата на водород. Системата осигурява по-безопасно съхранение на водород при понижено налягане и с по-висока плътност.

Очаква се технологиите на тези компании да помогнат на Hyundai в развитието на водородната инфраструктура и популяризирането на транспортните средства с горивни клетки.

Коментар