Войните с дронове вече са реалност

Доскоро дроновете бяха достъпни само за най-добре развитите в технологично отношение държави
(снимка: CCO Public Domain)

Кюрдските войници излязоха от тунела и бяха забелязани от турски разузнавателен дрон. Докато товареха боеприпаси върху камион насред сухия сирийски пейзаж, дронът предаде координатите им на F-16. Изтребителят нападна секунди по-късно, като изпрати огромна топка във въздуха. Когато димът се разнесе, на мястото на камиона нямаше нищо освен кратер. Турското министерство на отбраната се похвали с успех.

Използването на дронове от Турция в подобни операции подчертава променящото се лице на войната в един от най-нестабилните региони в света. Безпилотните въздухоплавателни средства (БЛА) преобърнаха начина на водене на борба в десетилетната схватка на Анкара с кюрдската сепаратистка Работническа партия в югоизточниата част на страната, северен Ирак и Сирия.

Наред с това разполагането на дронове е спасило живота на немалко турски войници – и пари на министерството на отбраната. Сега ведомството използва БЛА, за да се бори срещу сродната организация на кюрдската партия – „Отрядите за защита на хората”. След като американските войски започнаха да се изтеглят на 9 октомври, турски дронове в тандем с изтребители започнаха да удрят ивицата по границата със Сирия, за да прочистят пътя за своите войски.

„В повечето случаи те достигат до мястото на нападението и потвърждават, че врагът е напълно унищожен”, обяснява пред Блумбърг Нихат Али Оскан, стратег от Фондацията за изследвания на икономическата политика в Анкара. Общо взето се използват три различни типа дронове: мини-дронове за наблюдение и фотографиране; много по-големите дронове за наблюдение Anka-S; Bayraktar TB-2 – единственият въоръжен дрон в Турция.

Кюрдските войници реагират най-вече чрез запалването на гуми, така че да се скрият под воала от гъст, черен дим. Но и те имат дронове. Прикачват експлозиви към малките летящи устройства, подобни на хоби-дроновете, продавани в магазините за няколкостотин долара, и ги изпращат срещу целите си, където да се разбият заедно с бомбите. Познанията на кюрдите за технологията стават все по-добри.

„Уменията за използване на дрон у кюрдските бойци драстично са се подобрили по време на гражданската война”, казва Озкан. „Турция възприема сериозно заплахата, макар че те не могат да се мерят с турските дронове”.

Технологията изравнява условията на играта

Преди три десетилетия дроновете бяха достъпни само за най-добре развитите в технологично отношение държавни военни организации. Днес БЛА са навсякъде и се използват от по-слаби държави и малки военни сили, както и от много недържавни организации.

„Виждаме цикъл на технологични иновации по отношение на използването на дронове и свързаните с тях системи, и този цикъл на технологично-тактическа адаптация и контраадаптация само ще се ускорява занапред”, казва Рафаел Маркус, научен сътрудник в отдела за военни изследвания в King’s College London.

Разпространението на технологията изравнява условията на игра, смята Маркъс, автор на „Дългата война на Израел с Хизбула: Военни иновации и адаптация под огъня”. Той казва, че тъй като армиите вече нямат монопол върху използването на дронове, технологите за наблюдение, прецизното насочване и ракетите с далечен обсег, все повече участници в региона са в състояние да наложат волята си на международната сцена. „Параметрите са се променили”, подчертава Маркъс.

Това води до все по-неочаквани ситуации. Например, осуетеният дрон-удар на Хизбула през август и все по-сложните и по-чести дрон-атаки от Хамас повишават риска от нова война с Израел. Междувременно йеменските бунтовници хуси повлияха върху глобалната цена на петрола със своя удар върху Саудитска Арабия, използвайки 25 дрона и ракети.

Септемврийската атака над рафинерията Абкайк в Саудитска Арабия бе първият път, когато множество дронове бяха изпратени от голямо разстояние в рамките на целенасочено нападение с мащабни вредни последици. Това беше кошмар за много експерти по отбраната, които дълго прогнозираха, че подобни атаки ще се превърнат нещо масово в съвременната война.

Технологията се използва от всички страни в петгодишната гражданска война в Йемен, включително в кампания за бомбардировки от подкрепяната от САЩ коалиция от арабски държави, ръководена от Саудитска Арабия срещу хусите. Увеличаващата се употреба на дронове от хусите засилва конфликта, за който първоначално саудитите твърдяха, че ще приключи в рамките на месеци.

Йемен също има опит в използването на дронове. Хусите започнаха да използват дронове за наблюдение и разузнаване през 2016 г., след което разшириха използването им в посока прецизни удари, включително един по-рано тази година, насочен към военен парад на йеменските войски, убивайки няколко високопоставени фигури. Насочването на хусите към цели в съседна Саудитска Арабия затруднява саудитците да прекратят войната.

Хутите признаха, че са извършили удара по рафинерията Абкайк, като са използвали локални или разработени дронове и ракети. Но много наблюдатели се съмняват, че това е вярно, предвид изтънчеността на оръжията. Изследователите смятат, че може би устройствата са били изстреляни от зона извън Йемен.

Доклад на експертна група на Организацията на обединените нации, който разгледа по-специално дрона Qouthf-1 на хутите, заключи, че „в действителност те са сглобени от компоненти, доставени от външен източник, и изпратени в Йемен” и са „почти идентични по дизайн, размери и способността на тези на Ababil-T, произведена от иранската компания Aircraft Manufacturing Industries”. Иран отрича да има каквато и да било роля в атаката срещу отколешния си враг Саудитска Арабия. Това е част от примамливостта на дроновете: повсеместността на ноу-хауто дава на предполагаемите потребители възможност да отричат.

Промяна в статуквото

В исторически план основният доставчик на дронове за региона беше САЩ. Страната обаче е задължена да спазва строги правила относно продажбата на бойни БЛА. Тези регламенти отвориха вратите пред Китай, която вече доминира на световния пазар на по-малки, по-евтини дронове и има по-малко ограничения върху продажбите. Техните дронове навярно ще са и по-евтини.

Има и други държави, разработили свои собствени военни БЛА. Турция произвежда дронове от 2010 г. Техният Bayraktar TB2 струва не повече от 6 милиона долара за брой – много по-евтино от американските Reaper, които струват по 16 милиона долара и изглеждат по-достъпни от F-16 (цена от 14 милиона до 18 милиона долара). Изработката на собствени дронове позволи на Анкара да прекрати зависимостта си от Израел, който я снабдяваше с въоръжени дронове Heron. Освен това сега Турция вече продава своите военни дронове. През януари Украйна подписа договор за 69 милиона долара за шест Bayraktar TB2.

Израел е основната регионална „фабрика”, когато става дума за изработване на бойни дронове – и разполагането им. Всяко израелско бойно звено има оператор на дронове. Страната използва дронове за фотография още от 60-те и 70-те години, казва Лиран Антеби, научен сътрудник в Института за изследвания за национална сигурност в Израел. Някои смятат, че ранните успехи на Израел са вдъхновили продължителното развитие на бойните дронове в САЩ през 80-те и 90-те.

Иран разработва и произвежда дронове за следене и въоръжени БЛА, за да компенсира слабостта на своите военновъздушни сили, в съответствие с отбранителната доктрина, която дава приоритет на „асиметричната война”. Иран ги предлага извън границите си и се твърди, че предлага технологията си на Хизбула и на хусите.

И докато небесата над Сирия може да са наситени с дронове от най-малко седем държави и безброй въоръжени групировки, никъде другаде използването на въоръжени БЛА не е по-повсеместно, отколкото в… Либия. Там две съпернически администрации се борят за власт от години, като двете са запълнили зоната на операции с дронове, доставяни от чужди държави. Това доведе до безизходица на бойното поле.

На свой ред това свежда до минимум вероятността политиците да постигнат договор за мир и да възстановят страната. Например, когато силите под командването на източно-базирания Халифа Хафтар тръгнаха към столицата Триполи през април, за да изземат властта от подкрепяното от ООН правителство на Файез Серрай, те бяха подкрепени от китайски дронове Wing Loong II, принадлежащи на Обединените арабски емирства, подкрепящи Хафтар. След това Турция достави дронове Bayraktar TB2 на администрацията на Серрай. Това пък му позволи да изведе силите на Хафтар от тяхната база в град Гарян.

Нова индустрия – за защита от дронове

С разпространението на дроновете се развива и втора индустрия: технологии за защита от дронове. И точно както Израел е започнала революцията на дроновете, сега тя е водеща в индустрията за анти-дрон решения. Системите за откриване на дронове сега съставляват около 17% от дрон-индустрията на Израел, която сама по себе си представлява около 10% от годишния износ на отбранителни технологии на страната, според доклад на Invest in Israel, правителствена инициатива за насърчаване на търговията. Сред водещите играчи са Elbit Systems Ltd. и Rafael Advanced Defense Systems. Последният пуска на пазара Drone Dome – поделение на системата му за противоракетна анти-дрон отбрана Iron Dome.

Rafael продава на британската армия, за която се твърди, че е използвала технологията за справяне с дроновете, които доведоха до затварянето на летище Гетуик за 36 часа миналия декември. Друга израелска компания, Skylock, макар и по-малка от конкурентите си, е вече много известна със своето мобилно решение за борба с дронове, което може да бъде побрано в „дипломатическо куфарче”. Заглушителят на сигнали блокира връзката между враждебните дронове и техните оператори. Има обхват до 10 километра. Неговата въртяща се радарна система за откриване на дронове с 360-градусово покритие създава „невидим купол” над главата, обхващащ около 3,5 кв.км.

Институтът за стратегически изследвания в Париж вече препоръча на НАТО и европейските военни служби да се подготвят за заплахите от дронове в бъдещи конфликти. Институтът също така призова държавите да си сътрудничат в създаването на съвместна стратегия за научни изследвания и разработки за защита срещу заплахата в доклад, публикуван през септември.

„Рояци” от дронове

Дали това означава, че бъдещите войни ще бъдат автоматизирани? „Дронът определено ще играе по-важна роля в следващите няколко години, но няма да замени войниците”, казва Бен Наси, изследовател от университета Бен-Гурион в Израел. За да се случи това, според него, дроновете ще се нуждаят от по-дълъг живот на батерията и разработването на централизиран компютърен сървър за управление, който да позволи един човек да контролира рояк от дронове – по същия начин, по който отделните играчи управляват своите военни сили в компютърните игри.

„Роякът от дронове” е понятие, което ще става все по-важно: група от безпилотни апарати, които летят и действат заедно – всеки автономно, но заедно при високо ниво на сътрудничество – точно както правят насекомите. След 10 години трябва да сме готови да видим автономни „рояци”, управлявани от изкуствен интелект, работещи при висока степен на съгласуваност, предупреждава Бен Наси. Това ще промени характера на военните действия, най-вече чрез „промяна на ритъма на вземане на решения, например, и много други фактори, които влияят на воденето на война”.

„Да кажем, че след 30 години ще има все повече и повече автоматизирани инструменти на бойното поле, но все пак ще има много войници”, размишлява Даниел Статман, професор по философия в университета в Хайфа в Израел, който изучава дронове, роботи и етиката на войната.

Статман също вижда бъдеще с „роботи във въздуха, на земята и под водата и всички те ще се основават на изкуствения интелект и ще бъдат напълно автономни – и много добре програмирани; и ще знаят – така да се каже – правилата на войната, общите конвенции за това как да се прави разлика между бойци и не-бойци”. Те ще могат да идентифицират реални военни цели и „ще вършат много по-добра работа от човешките същества”.

Коментари по темата: „Войните с дронове вече са реалност”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Да не са гледали Терминатор? Май не са. Щом го правят реалност…

 2. БЛА

  бла-бла

 3. Християнинът

  Какъв Божи народ? След като отхвърлихте Божия Син и се самопроклехте ставате Божии чеда само ако повярвате чистосърдечно в Господ Иисус Христос и след като се кръстите!

 4. Един християнин

  Какъв Божи народ? След като отхвърлихте Божия Син и се самопроклехте ставате Божии чеда само ако повярвате чистосърдечно в Господ Иисус Христос и след като се кръстите!

 5. исак

  ле ле етика на войната, наистина бил голям философ тоя даниел, божия народ рано узна предимствата на науките и технологията и дълго години се възползва от тях, но рано или късно и маймуните от близкия изток, макар и религиозните препятствия те също ще разберат ползите от това… тогава играта ще бъде по интересна…

Коментар