Печатат дисплеи с всякаква форма на 3D принтер

Дисплеите на смартфоните скоро ще могат да се печатат на 3D принтер
(снимка: CCO Public Domain)

Инженери от Корейския университет Йонсей са разработили напълно нова технология за 3D печат, благодарение на която е възможно да се отпечатват прозрачни OLED дисплеи с всякаква форма и след това да се използват без проблеми на смартфони, компютри и таблети.

Новата разработка, за която съобщава сп. Advanced Science, се основава на използване на цифрови системи за обработка на светлината, благодарение на които е възможно да се отпечатват прозрачни, изрязани пластмасови „рамки”.

В тях се разполагат дисплеите, след което учените прилагат слой с прозрачен електрод вътре в рамката, съдържащ матрица от сребърни нанопроводници. Накрая добавят слой за пикселите и няколко други по-малко важни слоя.

В резултат на всичко това инженерите са успели да създадат OLED дисплеи с напълно произволна форма – включително екзотични творения, като например дисплей под формата на чаша, ръка и други предмети.

Описанието на новата технология е обществено достъпно, благодарение на което в близко бъдеще могат да се появят различни устройства с дисплеи с най-необичайна форма. Учените вярват, че използването на тяхната разработка ще изведе производството на електронни устройства на ново ниво и ще намали разходите.

Коментар