Нов портал улеснява правенето на бизнес в ЕС


Нов европейски портал предлага леснодостъпна информация на предприемачите за това как да развиват стопанска дейност в друга държава-членка на ЕС.
Сайтът Вашата Европа – Предприятия беше открит днес по време на европейската бизнес среща на върха, като целта е да помогне на малките и средни предприятия да се възползват от възможностите за търговия и да предлагат своите услуги на Единния пазар.
Порталът дава отговори на въпроси, свързани с регистрацията на фирма в държава от ЕС, необходимите разрешителни за продажба на продукти, данъците и трудовото законодателство в отделните страни.
Единният пазар е прекалено голям коз за европейските предприятия ине може да се пропускат възможности, поради липса на информация, коментира Гюнтер Ферхойген, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за предприятията и промишлеността.
Порталът предлага и пряк достъп до услугите на електронното правителство (като процедурите за възстановяване на ДДС), както и до онлайн административни процедури в държавите-членки на ЕС.
 Предприятията ще намерят в него и обобщена информация за услугите в помощ на бизнеса в дадена страна – например местните клонове на мрежата EnterpriseEuropeNetwork. Предложението включва секция, посветена на достъпа до финансиране за всяка страна.
Всички информации на портала са достъпни на английски и на официалния език на избраната страна. Преводът на други езици (като немски, френски и на езика на основните съседни страни) ще бъдат добавени на по-късен етап.

Коментар