Нови Edge и Bing обединяват интернет и интранет

Microsoft Search в Bing ще спести на потребителите време за търсене на информация вътре в компанията
(снимка: Microsoft)

Нов браузър Edge, базиран на Chromium енджин, и подобрена търсачка Bing представи Microsoft на голямото събитие за разработчици, имплементатори и мениджъри Ignite 2019, което се провежда тази седмица в Орландо, Флорида.

Посланието на компанията е, че обединява интернет и интранет чрез Microsoft Search в Bing, така че потребителите да получат по-удобен достъп до повече от важните си данни чрез браузъра и търсачката, при силна защита на поверителността и персонализация в мрежата.

Обновените Edge и Bing технологии ще позволят на потребителите да преминат от уеб изследвания директно към приложенията на Microsoft Office, за да бъдат по-продуктивни в работата си, заяви корпоративният вицепрезидент Юсуф Мехди.

Един от големите проблеми днес е, че за служителите е трудно да открият и ползват информация, за която се знае, че е налична в корпоративния интранет. Оказва се, че е по-лесно да намерят неясна информация в много по-големия интернет, отколкото точния документ във фирмения интранет – например политиката за домашни любимци на работното място или местоположението на офиса на друг служител.

И тъй като фирмената информация продължава да се разраства, достигайки терабайти, петабайти и зетабайти, намирането на необходимите документи става още по-сложно. Според изследване на McKinsey & Company, служителите губят близо 20% от времето си в търсене на информация, за която знаят, че е налична във фирмата.

С това предизвикателство се справят обновените приложения за браузване и търсене на Microsoft. Компанията обяви кандидат финална версия (RC) на новия Edge за Windows и macOS, който ще стане достъпен за всички на 15 януари на повече от 90 езика. Браузърът стъпва на енджин Chromium и предлага най-високи нива на съвместимост и производителност.

В допълнение, Microsoft Search в Bing ще спести на потребителите време за търсене на информация вътре в компанията. От адресния ред те ще могат да търсят хора, използвайки естествен език – по техните позиции, екипи и местоположение. Освен това подобреното търсене ще позволи лесно намиране на локации на офиси, вкл. с етажни планове за упътване.

Новите възможности на Microsoft Search в Bing се простират и към мобилните устройства, което означава, че служителите ще имат удобен достъп до корпоративната информация, докато са в движение.

Освен това защитата от проследяване е активирана по подразбиране в Microsoft Edge, за да знаят потребителите кой има достъп до техните данни и да могат да контролират какво да споделят. С технологии като SmartScreen и Tracking Prevention, потребителите ще бъдат защитени от фишинг схеми, злонамерен софтуер и нови типове малуер от рода „криптоджакинг”. Edge и Bing също включват нов InPrivate режим за анонимно сърфиране.

Нова функция Collections, достъпна като част от предварителната версия на Microsoft Edge, позволява по-лесно събиране на уеб съдържание, организирана на уеб изследвания и експорт на това съдържание към Word и Excel, така че да се използва потенциала на тези приложения за анализ на информацията и сътрудничесто.

Microsoft уверява ИТ професионалистите, че ако фирменият сайт работи в Internet Explorer 11, Google Chrome или текущата версия на Edge, той ще работи и в новата Chromium версия на Edge. Ако това не е така, компанията ще помогне безплатно на потребителите да решат проблемите.

Новите Edge и Bing ще започнат да се внедрят в компаниите през първото тримесечие на 2020 година, когато Microsoft ще разкрие повече подробности за разработчиците, а по-късно през пролетта и за крайните потребители.

Коментар