Archer AX6000 – домашен рутер с повишена сигурност

Wi-Fi 6 рутерът AX6000 може ефективно да управлява множество връзки
(снимка: TP-Link)

TP-Link пусна пазара у нас Archer AX6000 – първия рутер от новото поколение 802.11ax (Wi-Fi 6), съвместим със стандарта AX. Моделът е предназначен за потребители, използващи повече от 30 мрежови устройства, в това число и IoT устройства.

Благодарение на комбинацията от OFDMA и MU-MIMO технологии, AX6000 може ефективно да управлява множество връзки, осигурявайки до 4 пъти по-висока производителност от предишното поколение рутери, както и повишен капацитет. OFDMA увеличава средната пропускателна способност при сценарии с висока плътност, в сравнение с рутер от стандарта 802.11ac.

С навлизането на сложни приложения с обогатена реалност, виртуална реалност и дори 4K или 8K стрийминг, стандартът 802.11ax успешно се справя с всички предизвикателства. AX6000 осигурява скорост на предаване от 4804 Mbps в честотната лента от 5 GHz  и 1148 Mbps в честотната лента от 2,4 GHz (три пъти по-висока от Wi-Fi рутер). 64-битовият, 4-ядрен процесор на 1,8G Hz и двата копроцесора, допълнени от 1GB RAM, формират ядрото на домашната мрежа, премахват закъсненията и гарантират стабилна работа. WAN портът към интернет поддържа 2,5Gbps.

Bluetooth Onboarding улеснява настройката и позволява AX6000 да бъде персонализиран само за минута. Рутерът е оборудван с порт USB 3.0 тип A, както и с USB 3.0 тип C и 8 други Gigabit LAN порта за пренасяне на данни със скорост 10 пъти по-висока, отколкото чрез традиционния USB 2.0 порт. Технологията Smart Connect помага на свързаните устройства да работят още по-бързо.

Приложението TP-Link Tether предлага опростен контрол и бързо управление на рутера чрез смартфон
(снимка: TP-Link)

Моделът от ново поколение AX е подходящ и за „препълнени” пространства, където има много Wi-Fi връзки, които, пресичайки се, могат да намалят производителността на мрежата. Рутерът използва технологията BSS Color, която осигурява по-стабилна производителност на свързани устройства, игнорирайки сигнала от близките сгради.

Освен това технологията Beamforming открива местоположенията на свързани устройства и насочва безжичния сигнал в тяхната посока. Това увеличава ефективността и стабилността, респ. производителността на мрежата, която е оптимизирана и от функцията Airtime Fairness – тя осигурява еднакво време за пренос на данни за всяко устройство.

Archer AX6000 е проектиран да гарантира сигурност в онлайн средата чрез TP-Link HomeCare – функция за сигурност, предоставена от TrendMicro. Притежателите на това устройство могат да защитят домашната мрежа от кибератаки, благодарение на вградения антивирус и регулярното актуализиране на базата данни, което предпазва дори и от най-новите вируси. Функциите „Разширен родителски контрол” и „Качеството на обслужване” (QoS) също допринасят за безопасността на цялото семейство при сърфиране в интернет.

Archer AX6000 може да се управлява с гласови команди, с помощта на Alexa и IFTTT, а приложението TP-Link Tether предлага опростен контрол и бързо управление на рутера чрез смартфон.

Коментар