AI ще се нуждае от превод за обикновените хора

Хиротака Хара, главен изпълнителен директор на Fujitsu Laboratories (в средата), и Жан-Фредерик Гербо, заместник генерален директор по науките във френската изслдователска лаборатория Inria (вдясно), говориха за сложната материя на изкуствения интелект в навечерието на Fujitsu Forum в Мюнхен
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Какво значи квантов компютър и какво прави той, на какво е способен изкуственият интелект, какво е контекстов „компютинг” и как работи „високонадеждното машинно самообучение” – тези въпроси скоро ще станат болезнено важни, защото хората по света няма да разбират за какво става дума.

Не след дълго обикновените потребители ще се окажат заринати с подобни изрази, които са им напълно непонятни. Това означава, че още отсега трябва да се търси начин хората да бъдат научени какво значи изкуствен интелект, какво прави той, какво правят квантовите компютри и как могат да са полезни в работата ни.

Около тази теза се обединиха някои от ключовите учени в областта на дигиталните технологии: Хиротака Хара, главен изпълнителен директор на научно-изследователското звено Fujitsu Laboratories, и Жан-Фредерик Гербо, заместник генерален директор по науките в голямата френска изследователска лаборатория Inria. Отскоро двете организации работят в тясно сътрудничество. Това стана, след като Fujitsu подкрепи лабораторията, чиито проекти са до голяма степен ориентирани към развитието на машинното обучение и изкуствения интелект.

Хара и Гербо говориха за сложността на материята, наречена „изкуствен интелект”, в навечерието на Fujitsu Forum – традиционната мега-конференция на японската компания, която събира всички нейни партньори и важни клиенти всяка година в Мюнхен.

„Действително изкуственият интелект е на път да стане нещо непонятно за хората. Ще трябва да разработим програми, с които да научим хората какво е това изкуствен интелект и какво означава това за нас”, заяви Гербо. Обученията ще са от ключово значение, категоричен е той.

Показателно за сложността на материята бе представянето на новостите, по които работи Fujitsu Laboratories. Контекстовите изчисления анализират съдържанието на средата, в която се осъществяват, и така се постига по-висока скорост на всички дейности, наред с повече прецизност, разказа Хара.

Едно от предизвикателствата, по които работи лабораторията, е „high durability learning” – система за управление на качеството на работа на изкуствения интелект, при което се прави самопроверяване и самокоригиране. Методът вече е тестван с реални пазарни данни от реални пазарни сценарии в три области – финанси, търговия на дребно и транспорт, разкри Хара.

„Ние създаваме приложения, които правят нещо полезно, но ще трябва да намерим начин да покажем достъпно и разбираемо на хората какви са крайните приложения на нашите технологии, за да разберат те какво може да направи технологията в ежедневната им работа”, призна Хиротака Хара.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар