Xerox иска да купи 3 пъти по-скъпата HP Inc.

Xerox и HP Inc. може да се слеят в условията на спад на пазара за печатащо оборудване
(снимка: Xerox)

Xerox, производител на печатащи устройства и системи за управление на работните процеси, планира голяма покупка. Според публикация в Уол Стрийт Джърнъл, компанията обмисля да придобие HP Inc., която е над три пъти по-скъпа от Xerox.

В момента HP Inc. има пазарна капитализация от 27 милиарда долара, в сравнение с 8 милиарда за Xerox. Годишните приходи на компаниите са съответно 58 и 10 милиарда долара.

Според информирани източници на WSJ, Xerox може да предложи на HP Inc. повече от пазарната й стойност и да плати за транзакцията с пари и собствени акции.

Предполага се, че Xerox  ще си осигури част от парите за тази придобивка от вече обявената продажба на 25-процентовия си дял в съвместно предприятие с Fujifilm – Fuji Xerox, което е специализирано в производството на копирна техника и услугите за управление на документи.

След споразумението с Fujifilm компанията обяви планове да използва постъпленията за завършване на сливания и придобивания, връщане на капитал на акционерите и намаляване на дълга от 550 милиона долара.

Твърди се, че Xerox е получила неофициални гаранции от голяма банка за осигуряване на финансиране за придобиването на HP Inc. Съветът на директорите на Xerox вече е обсъдил потенциалната сделка на среща, проведена на 5 ноември. Но засега не е сигурно, че компанията ще направи оферта на HP Inc.

Евентуално сливане на Xerox и HP Inc. ще позволи на двете компании да оптимизират разходите и да спестят повече от 2 милиарда долара в условията на спад в търсенето на оборудване и услуги за отпечатване на документи.

Xerox и HP Inc. засега се въздържат да коментират появилите се слухове за сливане. Според собствените оценки на HP, в света работят повече от 150 милиона нейни принтера. HP е лидер на пазара за печатащи устройства за дома и офиса, оценяван на 155 милиарда долара годишно.

Коментари по темата: „Xerox иска да купи 3 пъти по-скъпата HP Inc.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    XeHp

Коментар