AMD печели дял във всички ключови сегменти

Под ръководството на Лиза Су AMD бележи 8 последователни тримесечия на растеж в ключови сегменти
(снимка: AMD)

Новият доклад на Mercury Research за световния пазар на x86 процесори през 3-тото тримесечие на 2019 г. показва, че AMD продължава да печели дял във всички ключови сегменти.

Според изследователите на ИТ индустрията, това се дължи на силната линия от нови 7-нанометрови настолни процесори Ryzen 3000, пуснати в началото на третото тримесечие, както и на търсенето на 2-ро поколение сървърни процесори AMD EPYC, които излязоха в същия период.

Докладът подчертава, че AMD е постигнала нови високи позиции в средната стойност на закупуване на продуктите за продължителен период от време, както и нови рекорди в продажбите на своите процесори. Освен това, компанията е отбелязала осем последователни тримесечия на растеж в четири ключови сегмента:

  • общ дял на пазара на x86 процесори, като се изключат полу-къстомизираните продукти, достигащ 14,6% (+0,7% спрямо предишното тримесечие);
  • x86 CPU клиентски системи без IoT – дял 15,8% (+0,8% спрямо предишното тримесечие);
  • x86 настолни системи, без IoT – дял 18,0% (+0,9% спрямо предишното тримесечие);
  • x86 ноутбук РС, без IoT – дял 14,7% (+0,6% спрямо предишното тримесечие).

Делът на AMD на сървърния пазар, изключвайки IoT, се е вдигнал с 0,9 пункта спрямо предишното тримесечие до 4,3%, сочи още анализът на Mercury Research за периода юли-септември 2019 г.

Коментар