HP потвърди, че преговаря за сливане с Xerox

HP потвърди слуховете, че е получила оферта за придобиване от Xerox
(снимка: HP Inc.)

Новината, че Xerox се интересува от придобиване на американския производител на компютри и принтери HP Inc., бе потвърдена, като същевременно станаха известни подробности за потенциалната сделка.

В изявление на HP, публикувано от CRN, се казва, че компанията е водила преговори с Xerox „за възможна бизнес комбинация”. „Освен всичко друго, ние обмислихме какво е необходимо за сключване на сделка. Последната оферта получихме вчера [5 ноември 2019 г.]”, съобщават от HP с уточнението, че окончателно решение за сделката все още не е взето.

Xerox, от своя страна, се въздържа от подробни коментари, като подчертава, че компанията „ще действа в интерес на своите акционери”. „Имаме опит в предприемането на действия, когато видим по-добър път към бъдещето. Ще продължим да действаме благоразумно, дисциплинирано и внимателно към това, което е в интерес на всички наши акционери”, се казва в изявление на Xerox.

По-рано тази седмица Уол Стрийт Джърнъл съобщи, че Xerox разглежда възможността за придобиване на HP Inc. Според публикацията, бордът на директорите на Xerox е обсъдил подобен план във вторник, 5 ноември.

Междувременно, Файненшъл Таймс разкри, че Xerox е склонна да плати около 22 долара за всяка акция на HP Inc. – в брой и в акции на самата компания. Според Ройтерс, Xerox е готова да плати около 33 милиарда долара за поглъщането на HP Inc.

Твърди се също, че Xerox се е договорила със Citigroup за финансиране на сделката. Освен това компанията ще получи 2,3 милиарда долара от Fujifilm Holdings за дела си в съвместното им предприятие.

Коментар