Samsung произвежда все повече смартфони чрез партньори

Samsung разчита все повече на партньори при производството на бюджетни смартфони
(снимка: CCO Public Domain)

Миналата година Samsung възложи част от производството на своите смартфони на партньори, но засега подобни устройства се продават само в Китай. Скоро обаче ситуацията ще се промени и южнокорейският гигант ще започне да предлага телефони, сглобени в чужди предприятия, и на други пазари.

Според източници на Ройтерс, през 2020 г. Samsung възнамерява да достави 300 милиона смартфона на световния пазар, една пета от които ще бъдат произведени от китайски ODM партньори, включително Wingtech. Подобно сътрудничество може да бъде от полза при бюджетните телефони.

Анализатори на Counterpoint твърдят, че ODM производителите могат да закупят всички компоненти за смартфони на стойност 100-250 долара с 10-15% по-евтино, в сравнение с големите брандове, които сглобяват устройствата в свои фабрики в Китай.

Така например, Wingtech може да получи до 30% отстъпка при покупката на някои компоненти, спрямо цената, която плаща Samsung за производство във Виетнам. Корейската компания има три предприятия там, които произвеждат смартфони, телевизори и домакински уреди.

Изследователската компания IHS Markit твърди, че Wingtech ще произведе 24 милиона смартфона за Samsung през 2019 г., или 8% от общия обем устройства на най-големия доставчик на смартфони в света. През 2017 г. този дял е бил около 3%.

Коментар