Икономиката на България е излязла от 19 век

„Икономиката на България е излязла от 19 век”, заяви Лъчезар Богданов
(снимка: БСК)

39% от българите са на мнение, че е възможно у нас да се прави успешен бизнес, докато 34% не са съгласни с това, показва национално представително проучване на изследователски център „Тренд”, представено днес от Димитър Ганев в рамките на форума „Да извадим успеха от анонимност”.

На въпроса в каква посока се развива българската икономика 31% от анкетираните казват, че се развива в позитивна, а 49% – в негативна, стана ясно още на форума, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК).

Половината анкетирани не са информирани относно износа на страната и посочват маслодайната роза и млечните продукти за едни от най-търгуваните продукти, забравяйки изцяло за електротехническата индустрия и машиностроенето, които формират по-голямата част от българския износ.

52% са на мнение, че българският износ като продукция е качествен, докато едва 12% са на обратното мнение. 36% не знаят или не могат да преценят, което пък показва слаба информираност.

74% от анкетираните смятат, че в електронните медии преобладават негативните новини. Близо две трети (63%) от попитаните искат да научават за българските предприемачи.

„Икономиката на България е излязла от 19 век”, смята главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. По думите му, износът на България в периода 2008 – 2018 г. е претърпял значителни промени.

За 10 години ръстът на износ на електрически съоръжения се покачва повече от три пъти, търгуването с машини – два пъти, а износът на автомобилната индустрия – с рекордните шест пъти. За сравнение, през 2001 г. основният износ е бил облекла, плетива и метали.

„У нас нищо не се произвежда. В България няма индустрия”. Това е нещото, което най-често четем в социалните мрежи и слушаме по улиците. Всъщност, малко от българите знаят, че България е далеч от над средноевропейското равнище по дял на индустрията в брутната добавена стойност, коментира Васил Велев, председател на АИКБ.

Форумът бе част от кампанията „Да успеем в България!”, чиято цел е постигането на по-широка публичност на успехите на българските предприятия и предприемачи. Инициативата  е провокирана от неспоменаването от страна на медиите на имена на фирми и третирането на всяко назоваване на компания или марка като скрита реклама, заяви Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

Проблемът, който се поражда от това, е многоизмерен – на обществото не се предоставя пълноценна информация, а от друга страна, се изгражда един негативен образ на страната, а съществуващите възможности за реализация в български предприятия остават незабелязани.

„Важно е да говорим за успеха на компаниите, не само заради приноса им към икономиката, но и заради това, че служат като положителен пример за бъдещи инвеститори в България. „Човек вижда толкова, колкото знае”, е казал Гьоте”, заключи Василев.

Коментари по темата: „Икономиката на България е излязла от 19 век”

добавете коментар...

  1. ха

    А иначе икономиката ни май все още си стои в 20-ти век. И да излязла е от 19 век още по така нареченото комунистическо време.

  2. ха

    Има и други неща, които хората не са наясно. В една класическа бананова държава високо технологичната произвеждана продукция е огромно количество от износа. Но твърде малък процент от тази продукция остава на вътрешния пазар.
    Реално погледнато наистина в България почти нищо не се произвежда. Реално Германия и други страни си произвеждат в България. Има и изключения от това правило, но вече говорим за твърде малък процент от общата индустрия.

  3. България - като след война

    Дори и да има добре печелещи фирми, то е за сметка на евтината работна ръка! За 30 години работниците се превърнаха в роби! А държавата се ограбва от политиците и свързаните с тях фирми – класическа мафия! От това, демографската криза се засилва и няма квалифицирана работна ръка.

  4. Anonymous

    Да успеем в България без лош матрял ?
    -110 000(64 000 повече починали отколкото родени
    45 000 имигрирали)

Коментар