Без високи технологии България може да изостане необратимо

Българската работодателска асоциация иновативни технологии ще кандидатства за участие в новия Национален съвет за тристранно сътрудничество(снимка: БРАИТ)

Глобалната икономика претърпява колосална технологична трансформация и на този фон България е заплашена да изостане необратимо, ако не внедрява високи технологии на всички нива в икономиката и публичния сектор, предупредиха представители на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) на пресконференция в БТА. Технологичността е хоризонтално ниво, без което никоя индустрия не може да бъде конкурентоспособна в новите реалности, подчертаха те. 

Това е причината да се формира безпрецедентно обединение на всички влиятелни асоциации, клъстери и компании, представляващи високотехнологичната икономика на България, в рамките на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ). Асоциацията ще кандидатства за участие в новия Национален съвет за тристранно сътрудничество, тъй като икономическите реалности в Европа и света изискват високо ниво на информираност и детайлно познаване на спецификите на технологичните процеси – ноу-хау, с което БРАИТ разполага и е готова да го споделя с обществото, държавата и бизнеса.

„Подаваме ръка на всички сектори и бизнеси, на държавата и институциите, на хората, за да преведем успешно България през това сериозно предизвикателство. Партньорството ни с другите работодателски организации в Тристранния съвет вече е активизирано с редица съвместни инициативи, но смятаме, че този диалог трябва да се формализира на най-високо ниво, за да е още по-ефективен”, каза Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ и член на Консултативния съвет на БАСКОМ.

По неговите думи, нужен ни е качествен скок в продуктивността на всички индустрии. Технологичността, според Димитров, е новата грамотност, което изправя и образованието пред съвсем нова парадигма.

„В политически нестабилната ситуация, в която оперираме като икономика и държава, се случват глобални промени със светкавична скорост и тази скорост ние дори не можем да си я представим. Моето очакване е, че след като минат изборите по цял свят, тази скорост ще се увеличава още повече. А ние като икономика и като политики продължаваме да сме фокусирани върху миналото. Много малко говорим за бъдеще и твърде много говорим за минало”, заяви Илия Кръстев, член на УС на БРАИТ и председател на УС на АИБЕСТ.

Според него, това колко бързо се адаптираме ще е от ключово значение за развитието на българската икономика. „Ние постоянно си говорим за настигане, за догонване. А на мен ми се иска да говорим за лидерство, за това как можем да сме най-бързите, а не постоянно да настигаме някого. Другите трябва да настигат нас. А този разговор всъщност отдавна отсъства както в политически, така и в икономически контекст”, каза Кръстев.

Той поясни, че смисълът на обединението БРАИТ „е да бъдем лидери”. „Това е възможно! В България има страхотни хора, които могат да го направят и това как превеждаме какво се случва по света и го съотнасяме към българската действителност е една от трудните задачи, с които ние ще се нагърбим. Трябва превод в реално време, който да се изразява в политики за изпреварващо развитие”, каза още Кръстев.

БРАИТ ще отстоява конкретни стратегически политики в областта на бизнес средата, образованието и върховенството на закона, които да гарантират качествен скок в продуктивността на българската икономика и ефективността на публичния сектор, така че България да бъде сред държавите – лидери в Европа.

„Всеки ден ние наблюдаваме колко е тежко да поставим България на картата на света като добро място да се прави бизнес. А през последните 10 години секторът на икономиката с висока добавена стойност доказа, че е възможно да покориш света от България: най-големият карго-дрон в света е създаден от двама български братя, изпращаме нано-сателити в космоса, Мишел Обама и Бионсе носят чанти и обувки, създадени от три момичета в гр. Пещера, 4% от всички сайтове в света използват хостинг на българска компания, вече имаме 4 компании с оценка от над 1 млрд. долара, а на път към това постижение са още не малко”, коментира Светозар Георгиев, член на УС на БРАИТ и председател на УС на БЕСКО.

Членовете на БРАИТ искат България да е притегателното място за инвеститори, бизнеси и талант от целия свят. „Подаваме ръка на политиците, за да направим заедно така, че да заживеем по-добре и по-бързо в развитата държава със силна икономика, за която всички мечтаем”, допълни Светозар Георгиев.

Идеята на подобни обединения като БРАИТ не е просто да поощрява другите сектори в икономиката да следват модните технологични тенденции, а да бъдат истински полезни на тези сектори да решават проблемите си и да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни, поясни Светлана Боянова, член на УС на БРАИТ и председател на Институт за агростратегии и иновации. Тя даде за пример връзката между високите технологии и земеделието:

„В последните години земеделският сектор е изправен пред огромни предизвикателства. В решаването им ние имаме нужда да си подадем ръка с високотехнологичните фирми и да наблегнем на прецизното земеделие, прецизното наторяване и поливане, за да се пестят ресурси. Искаме заедно да правим обединения, които ще са полезни на хората и бизнеса. Ще дадем всичката си енергия да свържем българските потребители на високите технологии с тези, които ги създават, за да можем да движим напред земеделския сектор”, каза Светлана Боянова.

Коментари по темата: „Без високи технологии България може да изостане необратимо”

добавете коментар...

  1. BaiHoI

    Всички сектори им трябват развитие…
    Но има едно нещо което ще дръпне Бг мноого напред – дори ИНСАИТ ще подмине като значимост.Но няма как да го кажа тук безплатно… за съжаление………………..

Коментар