Nvidia изпревари Microsoft, вече е най-скъпата компания

Nvidia е основният бенефициент от бума на генеративния изкуствен интелект
(снимка: Nvidia)

Nvidia, известна със своите графични чипове и AI ускорители, стана най-скъпо оценената публична компания в света, след като вчера изпревари Microsoft. Това не е изненада, анализаторите го очакваха.

Акциите на американския разработчик на чипове се покачиха с 3,6% във вторник, повишавайки пазарната капитализация на компанията до 3,34 трилиона долара, над Microsoft, която се оценява на 3,32 трилиона долара. По-рано този месец Nvidia достигна 3 трилиона долара за първи път и задмина Apple.

Акциите на Nvidia се повишиха с повече от 170% тази година, особено след като през май компанията отчете печалба за първото тримесечие. Котировките на компанията поскъпнаха над девет пъти от края на 2022 г. – покачване, което съвпадна с появата на генеративния изкуствен интелект, отбелязва CNBC.

Същевременно акциите на Apple паднаха с 1,1% във вторник, което означава пазарна стойност от 3,29 трилиона долара за производителя на iPhone.

Nvidia има около 80% от пазара за AI чипове, използвани в центрове за данни – бизнес, който се разраства, тъй като играчи като OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta и други се надпреварват да купуват процесори, необходими за изграждане на AI модели и изпълнение на все по-големи натоварвания.

За последното тримесечие приходите в бизнеса с центрове за данни на Nvidia са нараснали с 427% спрямо година по-рано – до 22,6 милиарда долара, което представлява около 86% от общите продажби на разработчика на чипове.

Основана през 1991 г., Nvidia прекарва първите си няколко десетилетия основно като хардуерна компания, която продава чипове за геймъри на 3D игри. Освен това Nvidia се занимава с чипове за копаене на криптовалута и абонаменти за облачни игри.

Но през последните две години акциите на Nvidia скочиха рязко, тъй като Уолстрийт разпозна технологията на компанията като двигател зад експлозията на изкуствения интелект, която не показва признаци на забавяне. Бумът на AI повиши нетното състояние на съоснователя и главен изпълнителен директор Дженсън Хуанг до около 117 милиарда долара, което го прави 11-ият най-богат човек в света, според Forbes.

Същевременно акциите на Microsoft поскъпнаха с около 20% тази година. Софтуерният гигант от Редмънд също е основен бенефициент от експлозията на AI, след като взе значителен дял в OpenAI и интегрира AI моделите на стартъпа в най-важните си продукти, включително Office и Windows.

Microsoft е един от най-големите купувачи на графични процесори (GPU) на Nvidia за своята облачна услуга Azure. Компанията току-що пусна ново поколение лаптопи, които са проектирани да работят с нейните AI модели, наречени Copilot+.

Nvidia е нов играч с титлата най-скъпа компания в САЩ. През последните няколко години Apple и Microsoft се сменяха на трона. Но възходът на Nvidia беше толкова бърз, че компанията все още не е добавена към Dow Jones Industrial Average, борсовият показател на 30 от най-ценните компании в САЩ.

Наред с публикуването на печалбите си миналия месец, Nvidia обяви разделяне на акциите 10 за 1, което влезе в сила на 7 юни. Това ѝ дава по-добър шанс да влезе в Dow, който е ценово претеглен индекс, тоест компаниите с по-високи цени на акциите – вместо пазарни капитализации – имат огромно влияние върху бенчмарка.

Коментар