Гърция прекрати схемата за PV нетно измерване

Потребителите в Гърция вече могат да инсталират само фотоволтаични системи , които работят без вкарване на електроенергия в мрежата (снимка: CC0 Public Domain)

Нов закон в Гърция, одобрен от парламента в края на април, приключи схемата за нетно измерване на електроенергията за т.нар. прозюмери – домакинства и малки бизнеси, които използват електроенергия от мрежата, но същевременно и произвеждат ток и го подават към мрежата.

Решението дойде с новия закон 5106/2024. Той касае програмата за подпомагане на покривни слънчеви системи плюс батерии за домакинства, предприятия и фермери, както и друга програма – за нетно измерване за фермери. Правителството спря да приема заявления и за двете програми след 15 май.

Така от 16 май потребителите на електроенергия в Гърция могат да инсталират само фотоволтаични системи (с или без батерии), които работят без вкарване на електроенергия в мрежата. Сега те имат опция за присъединяване към схема за т.нар. нетно таксуване, когато е налична.

Новият закон допуска много малко изключения. Сред тях са фермери, които се стремят да инсталират до 30 kW мощност, някои правителствени служби като местните общини и домакинства, живеещи в бедност. Тези категории все още могат да инсталират системи, използващи схемата за нетно измерване.

Последен удар върху нетното измерване

Законът се определя от анализаторите като „втория и последен удар върху схемата за нетно измерване в страната“. Първата промяна стана факт през март миналата година. Тогава правителството ограничи нетното измерване до битови системи до 10 kW и търговски системи до 100 kW. Наредбата също така сложи край на виртуалното нетно измерване за комерсиални системи с всякакъв капацитет.

Вместо тях правителството въведе закон 5037/2023, който позволява на бизнеса да инсталира фотоволтаични системи, работещи при нетно таксуване. Тази схема за нетно таксуване ще се прилага виртуално и без ограничение на инсталацията, позволявайки на бизнеса да инсталира толкова PV мощност, колкото желае.

Въпреки наличието на новия закон 5037/2023, позволяващ нетно таксуване, правителството така и не въведе схема за нетно таксуване. По този начин, според анализаторите, се получава патова ситуация – уж нетното таксуване е заложено в закона, но няма политика, която инвеститорите да следват.

Сега фотоволтаичният сектор в Гърция се опитва да подтикне правителството да въведе въпросната схема за нетно таксуване. Кабинетът в крайна сметка обеща да предприеме действия, но така и не посочи времева рамка.

Умишлено забавяне на ръста на фотоволтаиците

Съществуват опасения, че предстоящата схема за нетно таксуване може да не се хареса на потребителите толкова, колкото нетното измерване. Някои анализатори твърдят, че правителството умишлено забавя политиката за нетно таксуване, за да забави ръста на фотоволтаичните инсталации. Предполага се, е това има връзка с проблема с ограничаването на захранването, който възникна тази година.

Според Гръцката асоциация на фотоволтаичните компании „Helapco“, Гърция има 472,9 MW нетен капацитет към края на миналата година. От тях 257,1 MW са инсталирани през 2023 г., отбелязвайки най-големия скок в инсталациите за нетно измерване от стартирането на схемата преди десетилетие.

Най-големият фотоволтаичен проект в Гърция с нетно измерване е 16 MW система, инсталирана миналата година на международното летище в Атина.

Коментар