Ултралека Linux вдъхва живот на древни компютри

postmarketOS работи на всякакви остарели РС, включително този древен ThinkPad
(снимка: freeradical.zone/@craftyguy)

Остарели персонални компютри получават нов живот, благодарение на ултралека, всичко-в-едно Linux дистрибуция. Системата с отворен код може да се инсталира на почти всички компютри.

Актуализираната Linux дистрибуция postmarketOS се научи да работи на компютри с x86 процесори Intel и AMD. Разработчиците твърдят, че системата поддържа „почти всички” такива компютри, включително много стари и нови модели. Освен това системата може да се инсталирана на смартфони, таблети и хромбуци, което я прави възможно най-универсална.

Една Linux, която управлява всичко

Версия 24.06 на postmarketOS идва с много нововъведения и подобрения. Системата може да се инсталирана на повече от 200 модела мобилни устройства, както и на устройства с процесори, базирани на x86 архитектура.

Това означава, че някога простата мобилна операционна система, малко известен конкурент на Android, сега е способна да работи на лаптопи и настолни компютри с процесори Intel и AMD, „на почти всеки компютър с процесор x86_64”, отбелязва порталът Liliputing.

Все още не е известно дали postmarketOS ще може да работи на компютри с x86 процесор, различен от AMD или Intel – такива процесори произвежда китайската компания Zhaoxin.

postmarketOS стъпва на Alpine Linux – пакетът на версия 24.6 е синхронизиран с Alpine Linux 3.20. Проектът навърши седем години през май 2024 г., но въпреки това операционната система все още е в процес на разработка и може да е по-нестабилна от iOS и Android, с които са свикнали повечето потребители.

Дори да има устройство, напълно съвместимо с postmarketOS, разработчиците не могат да гарантират перфектна работа на фърмуера на него. Екипът твърди, че операционната система в момента е най-подходяща за Linux ентусиасти, а не за случайни потребители.

От стартъп до широка платформа

postmarketOS започна като проект, целящ да вдъхне нов живот на стари телефони. Основната идея на разработчиците е да осигурят дългосрочна поддръжка за стари устройства, чиито производители отдавна са спрели да пускат актуализации за тях.

Това важи както за смартфони и таблети, така и за едноплаткови компютъра и дори за хромбуци – лаптопи, работещи с Google Chrome OS. Сега вече е възможно да инсталирате тази ОС на стар Windows лаптоп, който не отговаря на изискванията на новите версии на Microsoft.

Linux системата postmarketOS поддържа едновременно няколко графични среди
(снимка: postmarketOS)

За да инсталирате postmarketOS на x86 компютър, ще трябва да изтеглите отделен Generic x86_64 пакет от уебсайта на разработчика. Има и изображение на Nvidia Tegra Armv7, което може да се инсталира на устройства с процесори Nvidia Tegra 2, Tegra 3 или Tegra 4, включително таблети Google Nexus 7 и Microsoft Surface RT отпреди десетилетие.

Инсталирайте и използвайте

Разработчиците гарантират стабилна работа на системата на 50 устройства и относително стабилна работа на други 211. Нивото на производителност на системата е различно на всяко устройство – на някои от тях тя “едва зарежда”, отбелязва Liliputing.

Например, има готови пакети за смартфоните Pine64 PinePhone и Purism Librem 5. Това са нишови устройства, но можете също да инсталирате postmarketOS фърмуер на смартфони OnePlus 6, Nokia N900, Google Nexus 10 и др. Налична е дори поддръжка на смартфони Samsung и Xiaomi, включително емблематичните Redmi Note 4X и Galaxy S3.

Списъкът с поддържани хромбуци включва повече от 30 модела както от малко известни доставчици, така и от големи производители, включително Acer, Asus и Lenovo.

Няколко графични среди

Една от отличителните характеристики на postmarketOS е едновременната поддръжка на няколко графични среди. Във версия 23.06 има четири от тях и всяка получи актуализация до последната модификация.

Потребителите на postmarketOS могат да избират между GNOME Shell 46, KDE Plasma Mobile 6.0.5, Phosh 0.39 и Sxmo 1.16.3. В зависимост от устройството, ще получите достъп до различни иновации. Например, графичната подсистема е подобрена за хромбуци на Samsung, а всички устройства с процесори Qualcomm Snapdragon 450/625/626/632 вече имат поддръжка на GPS и пренос на данни през клетъчни мрежи.

Коментари по темата: „Ултралека Linux вдъхва живот на древни компютри”

добавете коментар...

  1. Джони

    Може, ама може и да имаш проблеми. Незнайно защо хората залагат на подобни хоби проекти, хакери ли ще стават? Ако искаш да се махнеш заради тромавия уиндоус си сложи някое дистро с компания зад гърба. Имам убунту 22.04 на лаптоп, в основно състояние заема 960МВ рам, с браузър с около 20 таба, месинджъри, стига до 3.3-3.5 GB.
    Отиди на сайта за изтегляне на spotify и виж за кое споменато дистро си правят труда да пуснат официален пакет.

  2. Ачо

    мога ли да сложа Спотифай на това нещо?

Коментар