Наследството на Skype и „новото Скандинавие“

Успехът на скандинавските ИТ фирми е резултат от комбинация от изобретателност, инженерен талант, културна близост между страните, визионерство и предприемчивост (снимка: CC0 Public Domain)

Фокусът върху развитието на технологичните новостартиращи компании в скандинавския регион се засилва през последните години. Фактор в този процес е изобилието от истории за глобални успехи. И все пак, само на хвърлей камък залив се намира една балтийска нация, която рядко попада в заглавията, въпреки текущия брой на суперуспешните стартъпи.

Тази държава е Естония. Населението ѝ е едва 1,2 млн. души, но има редица суперуспешни „еднорози“. И, наред с Литва и Латвия, тя е все по-близо до датските, шведските, норвежките, исландските и финландските бизнес-екосистеми. А това сближаване обещава да се използват по-добре нивата на технологична изобретателност и предприемчивост, които съществуват при тях. Очакваният резултат: „ново Скандинавие“ – регион, все по-силен в технологичната сфера.



Не е съвсем нова концепция да се слеят интересите и силните страни на Естония и съседния скандинавски контингент. Всъщност човекът, измислил фразата „новото Скандинавие“, го е направил от пряк опит с работата с най-известния пример за успех в описания регион – Skype.

Сочен като един от най-известните и дългогодишни комуникационни инструменти в света, Skype има естонски произход. Фирмата е дело на четирима местни разработчици. Това е подробност, която често се пренебрегва. Който изследва още по-отблизо генезиса на компанията, ще намери информация и ресурси от цяла Швеция и Дания.

Един такъв източник на информация е Ерик Лагиер, който сега е основател и управляващ партньор в byFounders – датски рисков капиталист, който иска да инвестира в новостартиращи компании със силни показатели по отношение на екологични, социални и управленски (ESG) акредитиви.

„Измислих термина „Новото Скандинавие“, когато създавах byFounders,” казва Лагиер. „По това време разглеждах региона, в който бихме искали да действаме. Докато работех със Skype в Естония, видях силата на обединяването на ресурси от цялата тази разширена група държави за изграждането на масивна, бързо развиваща се, успешна в глобален мащаб технологична компания.“

Таланти

Лагиер говори за мощна комбинация от таланти, личностни умения, амбициозност и социални условия, по-специално в Талин. Навярно затова не е изненадващо, че след успеха на Skype има и още емблематични истории на „еднорози“, например Playtech през 2007 г., Bolt и Wise в края на 2010 г., Veriff и Glia едва през тази година.



„Да, всички те трябва да мислят глобално от първия ден, както правят всички скандинавски новостартиращи компании. Но ето, че Естония вече има повече „еднорози“ от Франция“, казва инвеститорът. Това е и причината, поради която осонваната от него фирма Founders се стреми да свърже по-добре традиционните северни страни с огромния потенциал, който съществува в балтийските държави.

„Балтийските нации имат най-солидната база от талантливи инженери“, казва Лагиер. „Междувременно в Швеция има много силна основа от продуктови визионери и строители. Датчаните обикновено са много силни в търговско отношение и са добри в изграждането на бизнес модели въз основа на SaaS [софтуер като услуга]“. И това ако не е чудеса формула за успех! „Всяка страна има елементи от всички необходими качества, но има и уникални силни страни, които могат да се споделят и да се използват“, допълва капиталистът.

Настигане

Но не само технологичният талант е нещо, налично във всички тези нации. Едно от най-значимите качества е… „доброто чувство за хумор“ – незабавното преодоляване на всички културни бариери, „смехът, споделянето и обвързването“ и постигането на взаимно разбирателство бързо и с лекота. Това е фактор, който се сочи като такъв с решаващо значение за развитието на Skype.



Всъщност Талин не е единствената област, която буди интерес поради всички описани качества и възможности, свързани с развитието на сътрудничество и създаване на новостартиращи компании. Вилнюс в Литва и латвийската столица Рига също са тема на разговор. И макар че Талин в момента е лидер сред трите, двата по-южни града „бързо наваксват“. Олицетворение на този успех са компании като Vinted и NordVPN, излезли от Литва през последните години.

Всяка от тях е направила това и благодарение на международни партньорства – включително с влияние от Обединеното кралство, Холандия и Панама. И щом успешните истории могат да възникнат и да докоснат толкова далечни места, няма причина силната местна връзка между Скандинавските и Балтийските страни да не дава все повече и повече примери за успех през идните години.

По-силни заедно

„Първият път, когато използвах фразата „новото Скандинавие“, това беше своего рода реакция към времето ми в Skype, когато видях напредъка на Талин, Вилнюс и Естония – напредък, който изглеждаше подобно на екосистемите, които сега наблюдавам в Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки и т.н.“, казвса Лагиер. „Сега този термин има още повече тежест, по много причини. Не само е важен от гледна точка на технологично развитие, но и от културна гледна точка“.



Между страните от описаната група има връзка, която обхваща обществото, политиката и бизнеса. Това е основание за успех на международната арена под формата на технологии. „Работейки заедно, можем да стигнем много по-далеч, отколкото е способен да стигне всеки самостоятелно“, казва финансистът.

Коментар