Джак Ма се оттегля от проект с 300-годишен хоризонт

Китайският предприемач Джак Ма постепенно се оттегля от обществения живот
(снимка: Jack Ma Foundation)

Джак Ма се оттегля от поста президент на елитното бизнес училище, което е основал. Стъпката загатва за по-нататъшно оттегляне от обществения живот на най-видния предприемач в Китай, създал гиганта Alibaba. Предполагаемата причина е правителственият натиск върху технологичната индустрия.

Позовавайки се на анонимни източници, Financial Times съобщи, че Ма вече няма да служи като президент на Hupan – школата по предприемачество, която той създаде през 2015 г. с визията да я превърне в „300-годишно предприятие”. Амбицията му беше школата да се превърне в световно име за предприемаческо образование, отбелязва CNN.

Hupan ще преструктурира образователната си програма. Училището вече се отказа да използва думата „университет” в името си, след като правителството забрани на институциите, които не са лицензирани като университети, да използват подобно понятие.

Според информацията, Ма няма да има „никакво официално звание на високо ниво” в организацията, след като тя е била преструктурирана. Вестникът добави, че все пак Ма иска да остане свързан с училището и може да изнася лекции там.

Докладът идва няколко месеца след като Пекин започна да се разправя с китайския интернет сектор. Самият Ма беше в центъра на тези акции. Регулаторите оттеглиха дългоочакваното IPO за компанията му Ant Group, финансовия филиал на Alibaba, миналата година, след като Ма разкритикува финансовите регулатори на страната и контролираните от държавата банки.

След това Ant Group бе принудена да извърши „основен ремонт” на своите дейности. За Alibaba и други технологични фирми започнаха разследвания с опасения за монополно поведение и нарушаване на правата на потребителите.

Ма не е единственият голям CEO, който се оттегля от висша позиция, в последно време. 38-годишният основател на ByteDance Джан Имин обяви миналата седмица, че подава оставка като главен изпълнителен директор и ще премине към нова роля в компанията, за да „се съсредоточи върху дългосрочната стратегия”.

А през март Колин Хуанг, 41-годишният основател на Pinduoduo, заяви, че ще напусне поста председател, „за да преследва детската си мечта да стане учен или изследовател”.

Ма е взел името Hupan, което означава „край езерото”, от апартамента, в който е живял, когато е основал Alibaba през 1999 г. „Lakeside Gardens” е името на мястото, където са работили първите 18 служители на Alibaba в ранните дни на компанията. Ма сравнява този опит със западната практика да стартираш малък бизнес в гараж.

Всяка компания има своя собствена „гаражна” история, разказа Ма пред ученици на церемония през 2016 г. в училището. „Ето защо го кръстихме Hupan University, за да помним всеки предприемач”.

Влизането в школата по предприемачество на Ма е изключително трудно. Всеки кандидат трябва да има повече от три години предприемачески опит, да управлява компания с минимални годишни приходи от 30 милиона юана ($4,7 милиона) и да има поне 30 служители.

Дори квалифицирани кандидати трябва да преминат през задълбочени интервюта. Степента на прием е 2,2%, което прави по-трудно влизането там от това в Харвард и Станфорд.

Коментари по темата: „Джак Ма се оттегля от проект с 300-годишен хоризонт”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ant Group бе принудена да извърши „основен ремонт” на своите дейности.

    Щто ремонтират нещо което “работи”?

Коментар