Притиснаха социалните медии да не забраняват политици

Глоби застрашават социалните мрежи, ако забраняват политици, според нов закон във Флорида
(снимка: CC0 Public Domain)

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа нов закон, който налага солидни глоби на компаниите за социални медии, които „деплатформизират” политици. Това стана след острите критики по адрес на големите технологични гиганти като Facebook и Twitter за предполагаемата дискриминация срещу политици.

Новата норма трябва да влезе в сила от 1 юли. Компаниите за социални медии, които „умишлено деплатформизират” политически кандидати – като ги забранят за постоянно или временно за повече от 14 дена – ще бъдат санкционирани с глоба от 250 000 долара на ден за кандидати за позиция с национално значение и 25 000 долара на ден за кандидатите за други държавни позиции.

Компаниите също така не могат да „деплатформизират” и „журналистическо предприятие” – определено като публикация с над 50 000 платени абоната или 100 000 потребителя месечно – както и онлайн видеоиздатели и кабелни мрежи – „въз основа на съдържанието на неговото публикуване или излъчване”, съобщи Forbes.

Законът забранява кандидатите и журналистическите групи да бъдат „забранявани в сянка”. Това се отнася за случаите, когато компаниите за социални медии предприемат действия „за ограничаване или премахване на показването” на публикации на определен профил или чрез човешка намеса, или чрез алгоритъма на платформата.

Жителите на Флорида, според новия закон, могат да съдят компаниите за социални медии за обезщетение до 100 000 долара за иск, ако смятат, че дадена компания не е приложила стандартите си за забрана по „последователен начин сред своите потребители” или ако действиeто е предприето срещу потребител, без да е уведомен за причините.

Все пак експерти предупреждават, че новата норма може да се окаже в разрез със съществуващото национално законодателство на САЩ. Защитниците на интернет свободата прогнозират, че законът вероятно ще бъде счетен за противоконституционен, поради нарушаване на Първата поправка и правото на частните компании да регулират речта в своите платформи както сметнат за добре.

Коментар