Професия в развитие: кибер-следовател

Уменията за кибер-дигитално разследване стават все по-ценни
(снимка: CC0 Public Domain)

Чартърният институт по информационна сигурност в САЩ (CIISec) и Полицейският колеж (CoP) оповестиха съвместното основаване на Институт на специалистите по кибер-дигитални разследвания (ICDIP) – професионална организация за утвърждаване на умения и акредитация на разследващите в областта на информационната сигурност.

Новият институт би трябвало да допринесе за повишаване на доверието към кибер-разследванията. Очаква се той да даде на съдилищата допълнителна увереност в тежестта и достоверността на доказателствата, събрани при кибер-разследванията. Създаването на института бележи развитието на една нова професия – тази на кибер-следователя.

Предполага се, че новосформираният институт е първата по рода си професионална организация в света. Технически ICDIP съществува от 2015 г., но през последните пет години е финансирана от Министерството на вътрешните работи на САЩ като част от националната програма за киберсигурност. Към днешна дата там са обучени повече от 700 души, отбелязва ComputerWeekly.

Първоначално институтът е създаден в отговор на липсата на специализирано признание за кибер-следователите. Проблемът е свързан с наличието на съдебни случаи, в които достоверността на правните доказателства е била оспорена.

Акредитацията, която институтът ще дава, има за цел да гарантира определено ниво на компетентност на специалистите-следователи с технологичен профил, да им позволи да докажат своя опит, да ускорят професионализирането на кибер-разследванията и да даде увереност, че доказателствата, представени по време на съдебни производства, са неоспорими и идват от авторитетен източник. Това трябва да подобри доверието към цифровите доказателства в съдебния процес.

Акредитационната схема ще придаде по-голяма тежест в съдебните дела. Тя би трябвало да гарантира действително справедливи присъди. Амбицията на организациите е акредитацията от ICDIP да бъде възприета като предоставяне на доказателства със същата тежест като от експерт-свидетел.

„Нарастващото значение на уменията за кибер-дигитално разследване в полицията означава, че трябва да има както стандартна рамка, така и акредитация за тяхното измерване”, обясни Сара Фотерингъм, мениджър на полицейските стандарти за дигитални и кибернетични разследвания при Полицейския колеж. „Използването на рамката за валидиране на компетентността гарантира, че имаме високо компетентни и способни лица, които провеждат специализирани кибер и цифрови разследвания”.

„Измерването на уменията и компетентността чрез акредитация е жизненоважно във всички фактори на кибернетиката и при разследванията не е по-различно”, посочи изпълнителният директор на CIISec Аманда Финч. „Нарастването на киберпрестъпността и засилената връзка на виртуалните и цифровите дейности с други престъпления означава, че методът за сравняване и доказване на уменията и надеждността на хората като свидетел е от решаващо значение”.

За да получат сертификат, професионалистите от сферата на киберсигурността ще бъдат оценявани спрямо „рамка за уменията и стандартите” (SSF) за практикуващи и стратези, участващи в разследването на престъпления, зависими от кибер-ресурси или извършени чрез кибер-средства.

Ще има пет основни „семейства” от професионални позиции: следовател, разузнавач, интервюиращ, криминалист и анализатор. Всяка от тези позиции в кибер-разследванията ще обхваща различни категории умения и нива на членство, вариращи от външен сътрудник до пълноправен член.

Коментари по темата: „Професия в развитие: кибер-следовател”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  руската кукла фофа

 2. Фофу

  Anonymous 26/05/2021 20:58 Има всякакви. А какви изплескаляци има … бягат по коридорите и крещят имена на руски кукли. Дето са си измислили през дълбоките делириуми и там разни кризи.

 3. Anonymous

  Тука има един руски агент с име на руската кукла фофа ли как и беше името

 4. Бейб

  Браво!
  Да дойдат и на село и да видят каква е тази работа с покемоните -защо плащат на полуграмотни да разнасят смартове – уж за играта лов на покемони?Ми то си е кибер шпионаж …и какво ли още не….
  Ами с дроновете -маскирани / за влияние -вход в аудио канали на съзнанието /зомбиращи програмки за шпионаж и т.н./зад завуци на птици ?
  Че то кой ли не знае за манипулативната електронка?
  Чакаме киберсвободата да вдигне факлата !

Коментар