Китай иска да национализира фирмите на Джак Ма

Бизнеси като Aliexpress може да бъдат национализирани от правителството на Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

През последните няколко месеца основателят на Alibaba и AliExpress Джак Ма не се появява в публичното пространство и това прави впечатление на мнозина. Журналистите свързват „изчезването” с речите му, в които той критикува китайската компартия.

Сега стана известно, че властите в страната искат да национализират компаниите на бизнесмена. Според правителството на Китай, „антитръстовата работа” трябва да бъде засилена, съобщава International Business Times. Една от стъпките към това укрепване е преминаването на Alibaba в ръцете на китайските власти.

Местните разследващи органи още през ноември 2020 г. откриха свой „локален офис” в централата на компанията. Също така в мрежата се говори, че китайските власти възнамеряват да добият контрол и над Tencent (собственик на WeChat) и Meituan.

Последният път, когато Джак Ма говори публично, предприемачът остро разкритикува властите в Китай, сравнявайки правителството на страната със заложна къща.

Коментари по темата: „Китай иска да национализира фирмите на Джак Ма”

добавете коментар...

  1. Фофу

    ха 20/01/2021 08:41 пий си ТИ хапчетата и ИЛИ лъжи по-малко или се ограмоти и не говори глупости.
    Някой друг път може да ти обясня каква е била ситуацията около СеСеСеРе-ските ракети, че Едуард Телър е разработил неутронната бомба и че Хуго Шамайзер е бил на каторга 6 години в същото бюро за разработки където е работил Калашников, случайно разбира се. И че няколко американски продажника се възползват от свободите си и предават атомни и неутронни разработки на съветите. Розенберг, съпруг и съпруга, Фушч и няколко други.

    Инийци или бразилци може да не са създали нищо, но и не се бият в гърдите, че са.

  2. ха

    Много смешно е като се каже какво са създали комунистите. Работата е там, че политическото устройство малко влияе на успешността на дадена държава. Ето например какво са създали Бразилците – те не са комунисти или поне имат периоди в които не са били такива??? Какво са създали индийците – и те не са комунисти. От друга страна СССР е създало ракети и не не са ги копирали от германците – опитали са да ги копират, но опитите им свършват с пълен провал. Напротив американските ракети са разработени от топ нациста създал ракетите във фашистка Германия. Друга разработка на руснаците е например водородната бомба – създали са я първи по тяхна технология. От друга страна фашистка Германия е реализирала много технологии – значи ли това, че трябва да се следва същия модел в обществото (фашизъм)?

    Фофу пий си хапчетата.

  3. Симо

    В БАН са били създадени много неща, и много лекарства но комунизма няма виждането за комерсиализация, това е което дава предимство на капитализма, да се направи достъпно за всички хора, изключение е само при лекарствата.

  4. Симо

    Какво е било създадено при комунизма? щото за капитализма примери много, почти всички технологии идват от капитализма, а комунетата само крадат, почти всички технологии на руснаците са им подарени или крадени, изключение е само свръхпроводимостта но на Капица лаба му е бил само със западна техника, и при преместването от Англия в СССР Сталин плаща със злато, толкова кг злато колкото кг е обурудването на лаба

  5. Фофу

    ха, 14/01/2021 19:42 Добре. Явно и ти си завършил позитанската школа. Може да не е с висше, но поне с полувисше.

  6. ха

    Фофу комунистически страни са Германия, Холандия, а Русия си е типична феодална държава. Това че Русия беше “маркирана” като комунистическа за дълги години не я направи реално такава. Това е подобно на ситуацията у нас – от 30 години сме “маркирани” като капиталистическа държава, но нямаме признаци да сме такава.

    Иначе пожеланието ти не го приемам, защото не ми се живее като чужденец.

  7. Фофу

    Ххх 14/01/2021 17:45 Комунистите могат само да паразитират върху това което окрадат от капиталистите и докато вземат заеми. Като се се изразходят и двете и подгъват коляно.

  8. Фофу

    ха 13/01/2021 19:46 Ако комунистите и капиталистите са си един дол дренки, мога само да ти пожелая да живееш в комунистическа страна като Русия, КеНеДеРе, Куба … Дори Северен Виетнам където руснаците вложиха милиарди в оръжие само и само да успее да нпадне и надвие Южен накрая се оказа за нищо. Сега минават на западен модел за да се спасят от недоимъка и глада.

  9. Ххх

    Комунистите приватизират и вземат докато капиталистите творят и правят

  10. Влад

    Гледай Китай, мисли за света.

  11. ха

    Те комунистите и капиталистите са си един дол дренки. Затова се мразят един друг и най-малкото си правят мръсно един друг.

  12. джабар

    Е това вече е истински комунизъм. Време беше – капиталистите започнаха да не слушкат. Ама ги използваха досега.

  13. Фофу

    Всички “неразкрити” убийства от прехода са от този сорт. Дали му бизнес за който да отговаря, той решил, че си е негов. Непослушковци.

  14. mhm

    Илия Павлов 😉 комунетата така действат, създават милиардери, те си повярват, комунетата ги трепят.

Коментар